Povestea Castelului Banffy de la Bonțida – istoria locului unde festivalul Electric Castle prinde viață

0
Foto: Electric Castle

În fiecare an, la Castelul Banffy din comuna Bonțida, județul Cluj, se desfășoară festivalul de muzică Electric Castle. Puțini știu și însemnătatea istorică a acestui loc! În acest articol îți prezentăm istoria castelului Banffy, locul în care se desfășoară unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de muzică din România. 

De cinci ani auzim în mod constant de Castelul Banffy din Cluj deoarece este locul unde, în fiecare vară, festivalul de muzică Electric Castle se desfășoară. Festivalul atrage anual mii de oameni doritori de distracție, din toate colțurile lumii, și datorită locului de poveste în care se petrece evenimentul.

Castelul Banffy a luat locul unui fost conac, reședință nobilară, iar în prezent se află în plin proces de restaurare, dar cu porțiuni deschise vizitatorilor.

Istoria Castelului Banffy

Castelul Banffy a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei deoarece este un întreg ansamblu arhitectonic construit de o familie pe nume Banffy, din comuna Bonțida, județul Cluj. Inițial, castelul a fost construit într-un stil renascentist, iar modificările ulterioare din secolul al XVIII-lea au fost făcute în stilul baroc și în secolul al XIX-lea în stil romantic, scrie libertatea.ro

Întreg domeniul de la Bonțida a intrat în posesia familiei Banffy în anul 1387, atunci când regele Sigismund de Luxemburg l-a donat lui Dionisie, fiul lui Toma Losonci. Până să se realizeze ansamblul actual la Bonțida, acesta a fost o reședință nobilară/conac, ce a fost atestat documentar după anul 1640.

Construcția ansamblului actual a fost inițiată de Dionisie Banffy, cumnat și consilier al principelului Transilvaniei Mihai Apafi I. Prima formă a conacului a fost în formă de L, fortificat cu ziduri dispuse în forma dreptunghiulară, tunuri circulare în patru colțuri și un turn de poartă înalt la intrare.

Imediat după decapitarea lui Dionisie, lucrările au continuat și l-au avut drept moștenitor pe viitorul guvernator Gheorghe al III-lea. Din nefericire, în urma războiului de independență, între anii 1704 și 1711 castelul a fost avariat și a necesitat reparații și reconstrucții în mai multe locuri.

Începând cu anul 1735, domeniul a fost moștenit de către Dionisie Banffy al IV-lea, care avea în acel moment nu mai mult de 12 ani. Acesta a petrecut o lungă perioadă de timp la Viena, după care s-a întors în Transilvania ca Mare Comis al Împărătesei Maria Tereza și a inițiat reconstrucția castelului în stil baroc și ulterior a inițiat modificarea clădirii principale care se mai păstrează și acum.

Prima dată s-a construit curtea de onoarea din fața clădirii porții în formă de U care era alcătuită din: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor. A urmat crearea parcului care înconjoară castelul Baffy în stilul baroc francez caracterizat prin forme geometrice clare stricte, cu lac, alei, statui și fântâni arteziene.

Următorul descendent Banffy, Jozsef Banffy a demolat în anul 1820 turnul de poartă, iar din materialul rezultat a fost ridicată o moară de apă pusă la dispoziția sătenilor. Tot în această perioadă și la dispoziția lui Jozsef Banffy a fost modificată și fațada vestică a ansamblului în stil romantic, neogotic în conformitate cu parcul remodelat.

În anul 1859 castelul a fost vândut baronului Miklos Banffy, comite al comitetului Alba de Jos, ultimul proprietar al castelului înainte de naționalizare. El a restaurat fațada vestică și turnul nord-vestic în anul 1935-1937.
Citeşte întreaga ştire aici: Castelul Banffy de la Bonțida – istoria locului unde festivalul Electric Castle prinde viață