Vrei să vezi mai bine? Fă sport!

0
265
Foto: Pixabay.com

Probabil știi deja că sportul îți va aduce un corp de invidiat și o sănătate de fier, mai ales dacă îl combini cu o alimentație echilibrată, dar știai că exercițiile fizice te pot ajuta foarte mult și la îmbunătățirea vederii? Indiferent dacă ai o vedere impecabilă sau încerci să ți-o corectezi cu lentile de contact ori cu ochelari de vedere, un program permanent de minimum 30 de minute în fiecare zi îți te va ajuta să vezi limpede pentru cât mai mult timp. Ți-am stârnit curiozitatea și vrei să afli ce afecțiuni de ochi poți ține la distanță cu ajutorul mișcării?

Degenerarea maculară din cauza vârstei

Din păcate, odată cu trecerea anilor, celulele din corp îmbătrânesc și uită să se reproducă, astfel încât ajuns să se degenereze. La fel ca pielea, dinții, părul sau organele interne, și ochii ajung să îmbătrânească și să își piardă calitățile în timp. Așa poate apărea și degenerarea maculară a globului ocular, care în scurt timp duce la orbire totală. Practic, ochiul ajunge să se mătuiască, iar lumina nu mai ajunge la el. Se pare că cea mai la îndemână soluție este să faci, indiferent de vârstă, câteva minute de aerobic pe zi, care vor stopa aceste efecte ale îmbătrânirii, prin oxigenarea creierului.

Retinopatia diabetică

Deși nu este luată în serios, această boală este foarte dăunătoare pentru organism. Diabetul nu numai că îți dă peste cap tot sistemul intern, dar îți poate afecta grav și vederea, până ajungi la pierderea ei. Activitatea fizică este, și în acest caz, soluția cea mai la îndemână, dacă ai fost diagnosticat cu acest tip de afecțiune.

Glaucomul

Atunci când faci sport, tensiunea la nivel ocular scade, ceea ce înseamnă că retina și nervul optic sunt mai bine vascularizate. Asta înseamnă că atunci când ieși pentru jumătate de oră la alergat prin parc sau mergi la sală să tragi de fiare nu faci decât să ajuți întreg corpul, dar și ochii. Fii foarte atent, însă, la respirație. Dacă nu știai, este foarte periculos să îți ții respirația în timpul efortului fizic, cum se practică, de obicei, în pozițiile de yoga sau atunci când ridici greutăți care necesită o forță mai mare. Dacă nu respiri corect și lejer, e posibil să îți crești tensiunea din spatele ochilor și asta să ducă la afecțiuni ulterioare grave ale ochilor, printre care și apariția glaucomului, care nu este altceva decât o afectare progresivă a nervului optic. Dacă nu tratezi la timp glaucomul, de cele mai multe ori depistat foarte târziu, poți rămâne fără vedere, prin distrugerea totală a nervului optic. Din păcate, stadiul în care glaucomul este depistat este și ultimul în care va rămâne, pentru că fibrele nervoase nu sunt regenerabile, ceea ce înseamnă că trebuie să ai mare grijă la sănătatea ochilor tăi.

Nu te gândi că va trebui să faci antrenamente ca cele ale sportivilor înainte de olimpiadă, un program de jumătate de oră pe zi ar fi suficient să îți întreții sănătatea organelor, dar și silueta și tenul luminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here