VIDEO: Cele mai frumoase tradiţii de Paşte din Bucovina

0

Gospodinele din toate colţurile ţării au vopsit astăzi ouăle pentru Paşte. Tradiţia spune că încondeiatul se face în Joia Mare pentru că ouăle înroşite în această zi nu se strică tot timpul anului.

În cultura populară, ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Gospodinele au lăsat astăzi curăţenia şi prepararea bucatelor tradiţionale şi au vopsit ouăle cu ajutorul copiilor.

În Bucovina ouăle de Paşte sunt sunt încondeiate, de obicei, în trei-patru culori. În Joia Mare, toată familia se adună şi realizează adevărate opera de artă pe ouă.

La încondeierea ouălor de Paşte se foloseşte un instrument foarte simplu, numit chişiţă. Este o stinghie de lemn cu un vârf de metal în capăt , care aplică un strat de ceară topită, după un anumit tipar. Când ouăle sunt scufundate mai apoi în vopseluri de diferite culori, acel model va rămâne alb, iar ceara se topeşte apoi la foc.

La sate se spune că cine doarme în  Joia Mare va rămâne leneş un an întreg, iar cei care spală haine vor avea parte de ghinion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here