Urșii de pluș, cele mai iubite jucării la orice vârstă

0
90

Multe jucării din pluș sunt aducătoare de bucurie pentru aceia ce le primesc cadou, indiferent de vârstă.

Mai ales dacă este vorba de un urs uriaș, fericirea pe care o poate aduce nu are aparent nicio explicație logică.

Cea mai cumpărată jucărie de pluș din lume: ursul

Psihologii își bat capul de multă vreme în încercarea de a da răspuns la întrebarea:  “De ce doamnele și domnișoarele, chiar la vârste mai înaintate, iubesc urșii din pluș, dar sunt terorizate la ideea că ar putea să întâlnească un urs adevărat în pădure?”

Nu se poate reduce răspunsul la faptul că un urs de pluș este o simplă jucărie, pe când un urs adevărat reprezintă o primejdie la care se răspunde printr-o reacție automată.

Se pare că nevoia de protecție pe care femeile o au stă la baza adorației pe care acestea o manifestă față de urșii de pluș. Indiferent cât de ancorate în contemporaneitate și cât de feministe sunt, aproape oricărei reprezentante a Evei îi place ca un bărbat puternic să o protejeze. Acesta poate fi și motivul pentru care multe femei sunt atrase de bărbați puternici.

Cu cât un urs de pluș este mai mare, cu atât senzația că femeia e mai protejată este mai puternică.

În afară de acest lucru, reclamele tind să ne reamintească mereu că un urs din plus este un simbol pentru protecție, pentru un confort deosebit, pentru căldura unui cămin ideal.

Valențele vindecătoare ale unui urs de pluș

Cu cât este mai mare ursul de pluș, cu atât mai mare este și tendința de a-l îmbrățișa, de a-l mângâia. Pare ridicol, dar un urs de pluș are și avantajul de a te calma instantaneu, chiar dacă ești într-o perioadă mai grea a vieții tale.

Atracția pentru jucăriile de pluș vine din copilăria mică, încă de pe vremea când un copil își dă seama că este independent față de mamă și că urmează să rămână singur pe perioade mai mult sau mai puțin îndelungate.

Pentru a face față stresului de separare, anxietății, inițial copilul își alege o păturică, deoarece este un însoțitor indispensabil care îl însoțește la culcare. Acest obiect de tranziție putând chiar să fie luat atunci când își părăsește camera sau locuința. Pur și simplu este un mod de a lua ceva din lumea lui într-o lume străină în care intră. Apoi apare jucăria de pluș!

Ursulețul de pluș este prin excelență simbolul moliciunii și siguranței care face trecerea de la păturică la un obiect mai complex.

Originea ursulețului de pluș este totuși mult mai recentă decât am putea crede, provenind de la începutul secolului 20.

Ursuleții de pluș vor rămâne multă vreme jucăriile favorite

În prezent, ursul de pluș reprezintă peste 80% din achiziții mondiale în materie de jucării și rămâne animalul de pluș preferat al copiilor de trei ani.

S-au făcut studii în care specialiștii au încercat să determine dacă și culoarea pe care ursulețul o are este importantă. Ciudat poate, el nu trebuie să fie neapărat maro, ci doar să aibă un caracter cât mai humanoid. Cu cât este mai ușor de îmbrățișat și de jucat cu el, cu cât este mai blănos, cu atât este mai adorat de către copii.

Protecția oferită de ursuleț se extinde mult peste vârsta copilăriei, deoarece a fost primul protector în care ne-am încrezut și care nu ne-a trădat. O înlocuiește pe mama atunci când aceasta nu mai este în câmpul vizual al copilului, apărând astfel efectele de transfer și identificare.

Un urs de pluș este un prieten total și un sprijin pentru jocurile de imitare și imaginație.

La întrebarea: “De ce nu ne temem de un urs de pluș, dar ne speriem de un urs real chiar și la vârsta adultă?” trebuie spus că ursul de jucărie este mai degrabă o figură antropomorfă care simbolizează o ființă umană, dar nu atât de mult precum o face, spre exemplu, o păpușă.

Faptul că el are un aspect care aduce cu al unui om, dar nu îl imită în totalitate, deschide un câmp mai larg imaginațiie și poate să facă persoana care îl are să completeze locurile libere cu propriile fantezii.

Există ursuleți micuți de 20 – 30 de cm din pluș, dar și urși imenși care trec de un metru sau un metru și jumătate. În acest ultim caz, copilul este în brațele ursulețului și nu ursul în brațele copilului!

Un urs de pluș este așadar un obiect de consolare, un obiect de înlăturare a anxietății, un prieten foarte bun. Cu cât este mai mare, manevrarea sa va fi mai plăcută.

Vedetele internaționale au contribuit și ele la moda ursuleților de pluș, așa încât acum ei sunt mult mai mult decât niște simple jucării. Un urs din pluș este acel personaj care îți poate da oricând o atingere, o îmbrățișare și, precum se știe, pentru a fi sănătoși avem nevoie de cel puțin 8 îmbrățișări pe zi! Așadar, cumpără-ți și tu unul, dacă nu îl mai ai pe acela din copilărie. Nu vei regreta! De unde? De la RiciPici, evident!