Home / Life / Un sistem de navigație bun, indispensabil pentru o mașină modernă

Un sistem de navigație bun, indispensabil pentru o mașină modernă

Sistemele de navigație Golf 5 sunt excelente călăuze pentru șoferii care vor să ajungă rapid din punctul A în punctul B, dar nu știu ce rută să aleagă.

Caracteristicile principale ale unui sistem de navigație auto modern

Aceste dispozitive complexe se caracterizează prin:

– finisaje atent realizate;

– un ecran capacitiv performant;

– funcția mirrorlink pentru telefon Android ( acea tehnologie specială care permite conectarea telefonului la un monitor auto sau la o unitate DVD auto și care poate să afișeze continut audio, video sau poze);

– un design elegant, demn de secolul 21.

Aceia ce aleg un sistem de navigație auto de acest gen pot să se declare fericiti: au și un device la care se poate asculta muzică, se pot rula videoclipuri, nu doar cu un ghid rutier smart.

Ce-i drept, unii consideră că le este suficient smartphone-ul drept călăuză automobilistică, de când cu noianul de aplicații gratuite sau contra cost existente în prezent, dar parcă tot mai bine e să existe în dotarea autovehicului și un device specializat.

Ce este un sistem de navigație auto?

Un sistem de navigație auto este un dispozitiv care, după introducerea unei adrese de destinație, îl orientează pe șofer către locația dorită cu o marjă de eroare relativ mică.

Acum ghidarea se face inclusiv verbal, șoferul nemaifiind nevoit ca să privească neapărat pe ecranul dispozitivului pentru a se orienta în spațiu, dar pe vremuri lucrurile erau ceva mai complicate.

Ce-i drept, nici traficul nu avea cotele fulminate pe care le înregistrează în prezent.

De când există sisteme de navigație pentru mașini?

Primele sisteme de navigație automobilistică au apărut în urmă cu circa 70 de ani și au fost încercări mai mult sau mai puțin reușite de a corela traseul unui autovehicul cu o anumită hartă rutieră.

GPS neexistând pe vremea aceea, a fost o provocare extrem de dificilă pentru constructorii unor asemenea sisteme de navigație auto.

Totuși, nu se putea altfel. În definitiv, dacă vapoarele au sisteme de navigație, nu se orientează doar după Steaua Polară, mașinile de ce nu ar avea și ele dotări speciale?

Pe la începutul secolului 20 s-a inventat un sistem de orientare auto rudimentar, compus dintr-un disc cu mai multe locații referitoare la o anumită rută sau la strazile dintr-un anumit oraș, care avea capacitatea de a se învârti automat în funcție de viteza pe care mașina o înregistra la un moment dat.

Acest prim sistem de navigație auto a fost perfecționat treptat, cel mai bun fiind acela din 1985, asemănător într-o oarecare măsură celui folosit în zilele noastre. El era format dintr-un ecran, un computer și o unitate cu senzori de mișcare, alături de o busolă digitală. Mai existau doi senzori montați pe roțile din spate cu niște benzi magnetice pe jante.

Acest sistem de direcționare automobilistica avea capacitatea de a-l putea duce pe conducătorul auto la punctul de destinație utilizând o tehnologie denumită geo-codare care se folosea de datele latitudinii și longitudinii pentru găsirea unei anumite locații pe o hartă.

Se putea vedea cam ce distanță există până la acel punct final, șoferul fiind îndrumat vizual, cu ajutorul unei săgeți care schimba direcția pe monitor, în raport de ceea ce arăta busola.

În linii mari, se asemăna cu primele jocuri pe calculator: pe monitor apărea o harta cu o săgeată fixă în mijloc (ce reprezenta mașina), iar conducătorul auto trebuia pur și simplu ca să urmărească direcția ce i se arăta de sistemul de navigație trebuia să urmărească busola pentru a ajunge la destinație.

Acest sistem de navigație auto s-a dovedit o mare invenție a deceniului nouă al secolului 20, deoarece se comporta cam la fel cu orice sistem de navigație cu GPS din zilele noastre: avea o harta cu adrese, iar șoferul vedea unde se găsește mașina pe care o conducea. Mai existau și rateuri, dar primul pas spre sistemele de navigație actuale deja era făcut.

Sistemele de navigație pentru mașini actuale, device-uri ce merită cumpărate

În prezent, un sistem de poziționare globală utilizează sateliții în acest sens.

Ca multe altele invenții utile utilizatorii obișnuiți, inclusiv sistemele de navigație auto moderne au la bază cercetările făcute în domeniul militar.

Acest sistem de poziționare globală cu ajutorul sateliților a fost creat de către americani pentru a îmbunătății navigația mijloacelor de transport militate.

Dispozitivele de navigație auto cu GPS oferă posibilitatea șoferilor de a găsi rapid o locație precum ar fi: un restaurant, o benzinărie, un hotel, un muzeu, un aeroport sau o gară, o adresă anume dintr-un oraș străin.

Mai nou, în funcție de sistem, se pot primi în timp real de către șoferi inclusiv avertizări meteo și informații cu privire la traficul rutier dintr-o anumită zonă de interes.

Sistemele de navigație auto sunt foarte bune, chiar dacă precizia lor nu poate să fie de 100%, oricât și-ar dori acest lucru fabricanții și utilizatorii, deoarece permanent se modifică denumirile de drumuri, străzi, puncte de interes apar și dispar.

Oricum, prețul lor este accesibil, așa încât o asemenea dotare reprezintă un must have pentru orice șofer, chiar dacă nu poate renunța la aplicațiile de pe smartphone care promit că îi pot oferi cele mai bune indicații de orientare.

About paginadelifestyle

Check Also

Statii incarcare electrice pentru masini electrice sau hibrid

Statiile de incarcare electrice apartin domeniului ingineriei electrice. Rezultatul tehnic este o crestere a fiabilitatii si ...