Uleiul de oregano, remediu redutabil în trusa naturistă de acasă

0
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/oregano-herb-plant-cooking-flower-3506914/

Oregano este o plantă populară și în țara noastră, folosită pentru a da un gust mai special multe feluri de mâncare, în special sosurilor.

Informații generale despre uleiul de oregano

Această plantă aromatică face parte din familia Lamiaceae, alături de mentă, busuioc, salvie, maghiran și levănțică.

Făcând parte dintr-un grup atât de select, nu e de mirare că oregano nu este nici el deloc de ignorat.

Ca remediu naturist, un ulei de oregano de calitate este extrem de prețios la casa omului.

În lume se cunosc până acum vreo 40 de specii de oregano, dar uleiul esențial de cea mai bună calitate se extrage din varietatea Origanum vulgare, cunoscută de mii de ani pentru valențele sale vindecătoare.

Numele plantei (oregano) provine din cuvintele grecești „oros” și „ganos”, care înseamnă:  „bucurie de munte”.

Elementele chimice care îi dau aroma sa caracteristică sunt: timolul, pinenul, limonenul, carvacrolul, ocimenul și cariofilena.

Proprietățile antimicrobiene ale uleiului esențial de oregano au fost recunoscute pentru prima dată în Grecia Antică, unde era adesea folosit pentru tratarea infecțiilor pielii sau vindecarea mai rapidă a diferitelor tipuri de răni.

Pe lângă aplicarea sa locală, uleiul de oregano poate fi luat și în cantități mici ca supliment alimentar, de obicei diluat în miere sau într-un pahar cu suc natural.

Este eficient pentru tratarea tulburărilor tractului respirator, a tulburărilor gastro-intestinale, a crampelor menstruale și a infecțiilor sistemului urinar.

Planta poate fi, de asemenea, aplicată local pentru a ajuta la tratarea unei game largi de afecțiuni ale pielii, precum ar fi acneea și mătreața.

Oregano conține fibre valoroase, fier, mangan, vitamina E, calciu, acizi grași și triptofan. Este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina K, cu rol în creșterea oaselor și menținerea densității acestora, dar și în coagularea sângelui.

Studiile internaționale recente au arătat și faptul că oregano conține concentrații foarte mari de antioxidanți (aproximativ 75 mmol / 100 g). Aceștia ajută la protejarea celulelor organismului uman de efectele radicalilor liberi și îmbunătățesc capacitatea sistemului imunitar de a combate infecțiile de diferite tipuri.

Beneficiile cele mai importante ale uleiului de oregano

Ajută la rezolvarea problemelor de respirație

Uleiul de oregano poate fi utilizat atât intern, cât și extern, pentru ameliorarea simptomelor generate de gripă, răceală, bronșită și astm.

Uleiul de oregano este, de asemenea, deosebit de eficient în ameliorarea tusei asociate cu infecții ale laringelui și traheei, în special atunci când sunt cauzate de viruși.

Procedura de utilizare este simplă: se pot pune câteva picături într-un ceai relaxant, se pot inhala vaporii din uleiul încălzit sau se poate amesteca ușor cu ulei de cocos în cantități egale și masa pieptul persoanei bolnave.

Uleiul de oregano aduce ameliorarea în diferite boli ale pielii

Persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazis, eczeme și infecții similare, își pot găsi un remediu eficient prin aplicarea externă a uleiului de oregano.

Oregano poate reduce riscul de obezitate, de boli cardiovasculare și este de ajutor și în cancer

Proprietățile antioxidante ale uleiului de oregano pot proteja inima și vasele de sânge de daunele provocate de radicalii liberi.  Acidul ursolic, prezent în uleiul esențial extras din plantă, ajută la inhibarea proliferării unor tipuri de celule canceroase.

Oregano ajută la ținerea sub control a diabetului

Uleiurile esențiale de oregano și rozmarin pot ajuta la controlul diabetului de tip 2. Acestea au, de asemenea, o acțiune antiinflamatorie și proprietăți antioxidante care ajută la reducerea inflamației cronice și a obezității cauzate de boli metabolice, precum diabetul.

Sfaturi generale pentru utilizarea în siguranță a uleiului de oregano

Uleiul de oregano este sigur a fi administrat atât timp cât este diluat cu apă sau alte uleiuri de calitate precum jojoba, nucă de cocos sau ulei de măsline presat la rece. Raportul ideal este: o parte de ulei de oregano la trei părți ale mediului (apă, ulei) în care va fi diluat.

Pentru o utilizare sigură, este recomandat ca să faceți mai întâi un test pentru a verifica orice reacție alergică: aplicați o picătură diluată pe braț și așteptați puțin ca să vedeți dacă apare o iritare în zona unde acționează. Dacă lucrurile sunt în regulă, puteți folosi acest remediu naturist cu multă încredere.

Unde găsiți ulei de oregano de cea mai bună calitate? Online, pe site-ul plantum.ro!