Tradiții și superstiții de Dragobete. Ce trebuie să faci pe 24 februarie ca să ai noroc în dragoste

0
Foto: PINTEREST

Din vremuri îndepărtate, Dragobetele este sărbătoarea iubirii și a bunei dispoziții, în țara noastră. Uite ce trebuie să faci pe 24 februarie ca să ai noroc în dragoste!

De secole, Dragobetele era comparat cu o divinitate  asemănătoare cu Cupidonul din mitologia romană sau cu Erosul din  mitologia greacă. În schimb, în tradiția populară din țara noastră Dragobetele era cunoscut sub numele de “Năvalnicul” , “Logodnicul păsărilor” și Cap de primăvară, deoarece multe dintre tradițiile specifice  acestei sărbători populare se referă la îndrăgitul anotimp, primăvara. De asemenea, în timp, Dragobetele a fost perceput ca un flăcău iubăreț, chipeș și năzdrăvan și , an de an, este sărbătorit mai ales în Oltenia și în Vestul Munteniei în data de 24 februarie.

Tradiții

Odinioară, când era vreme frumoasă, tinerele şi flăcăii, îmbrăcați în haine noi, țesute în casă, se întâlneau în ziua de Dragobete în fața bisericii  și porneau împreună spre pădurile și luncile din apropierea satului lor să culeagă flori de primăvară: ghiocei și viorele. Cu toții  cântau și se glumeau, sperând că  voia bună prevestește o nouă iubire. Când era vreme urâtă, grupul de tineri care-l sărbătoreau pe Dragobete se aduna la casa unui burlac sau a unui gospodar de frunte în comunitatea respectivă şi-l omagia pe Dragobete, Zeul iubirii. Pentru această întâlnire, gazda pregătea o masă festivă, cu bucate şi băuturi preparate în acea gospodărie.  În prima parte a sărbătorii, fiecare povestea amintirile frumoase trăite la sărbătoarea Dragobetelui din anul trecut, apoi gustau din bucatele pregătite de gazdă, iar prăjiturile în formă de inimioară erau preferatele oaspeţilor.

Obiceiuri

De secole, se crede că florile culese în ziua de de Dragobete atrag norocul. Odinioară, tinerii și fetele din localitățile Munteniei și Olteniei, unde se sărbătorește totdeauna Dragobetele, culegeau primele flori de primăvară, întâlnite în cale: ghiocei, viorele şi tămâioase. Cu acest prilej se spunea că persoana care aduna mai multe flori de primăvară era norocoasă şi în dragoste. Toate florile adunate în ziua de Dragobete erau aşezate la icoane, până la sărbătoarea Sânzienelor, pe 24 iunie. În acea zi, florile care au stat la icoană, timp de trei luni, erau aruncate într-o apă curgătoare din localitatea natală. Cu acest prilej, fiecare tânără rostea o rugăciune și avea  convingerea că florile răspândeau în drumul lor dorinţa ei de a avea noroc în dragoste.

Și în zilele noastre, în unele comune din Muntenia, dar și în comuna Buzești din judetul Olt, localnicii serbează Dragobetele pentru a fi ocoliți de  boli, de pagube financiare și de despărțirea de persoana iubită.

Totodată, există credința că, dacă în această zi o fată nu se  întâlnește cu un băiat, fata respectivă nu va fi iubită tot anul. De aceea, în popor, Dragobetele este sărbătorit, potrivit tradiției de secole, prin veselie și petreceri în fiecare comunitate.

Semnificații

În ziua de Dragobete, mesajul de dragoste pentru persoana iubită poate fi interpretat și în funcție de numărul florilor primite de la omul cel drag.  Când acesta îi oferă iubitei un fir de trandafir, darul său are o semnificație precisă: “Ești doar a mea”. Când îndrăgostitul îi dăruiește iubitei trei trandafiri, mesajul lui înseamnă: “Suntem făcuți unul pentru altul”. Dacă de Dragobete o tânără primește cinci trandafiri, declarația  de dragoste pe care o primește este fără echivoc: “Te iubesc!”. În schimb, dacă fata primește un bughet cu șapte trandafiri, de Dragobete, atunci iubitul vrea să-i spună :”Mă  simt mai puternic alături de tine”. Mai există și varianta când buchetul dăruit persoanei iubite este impresionant și adună 101 trandafiri. Atunci, cadoul tânărului  reprezintă o cerere în căsătorie.

Afla mai multe pe click.ro!