Topul laptopurilor potrivite pentru studenţi

0
Foto: exploredge.com

Ai terminat liceul, ai trecut cu bine bacul şi acum eşti student? Felicitări! Odată cu începerea cursurilor, ai observat, probabil, că la facultate situaţia e puţin diferită de liceu. Adică nu trebuie să cari după tine ghiozdanul plin de manuale şi de caiete, penar cu pixuri, creioane etc.

E suficientă o mapă cu câteva foi şi un pix, sau, dacă vrei să îţi fie şi mai uşor, un laptop ultraportabil pentru ca bateria să te ţină pe toată durata cursurilor din ziua respectivă. Dacă laptopul tău vechi de acasă dă semne de oboseală şi nici cei de la centrele de reparaţie laptop nu mai au ce să îi facă, atunci e momentul să începi să cauţi un nou dispozitiv. Dar ce să alegi? Oferta e uriaşă, bugetul, ca de student, iar multitudinea de detalii şi specificaţii mai mult te încurcă decât să te lămurească.

Iată de ce ai nevoie de un plan înainte de a face achiziţia potrivită. În primul rând, alegerea se face în funcţie de nevoile fiecăruia. Eşti student la drept sau la limbi străine, îţi trebuie un laptop pe care să scrii eseuri sau rapoarte, să iei notiţe, să faci traduceri şi să editezi texte, să intri pe youtube şi să urmareşti diverse filmuleţe? În acest caz nu trebuie să îţi baţi prea mult capul, un laptop cu o configuraţie de bază este suficient pentru ce ai de făcut.

Dacă însă eşti student la politehnică sau la arhitectură şi ai de făcut schiţe şi proiecte, dacă ai nevoie de programe de grafică şi de randare video, atunci laptopul pe care îl vei achiziţiona va trebui să fie unul performant.

Hai să vedem ce produse de pe piaţă ar fi cele mai potrivite pentru tine.

MacBook Air 13, un laptop ultraportabil, cu procesor intel i5 si cu 8 GB de memorie este o alegere excelentă. E extrem de uşor (are carcasă făcută din aluminiu) şi are un ecran de 13 inch, suficient ca să îţi încapă în rucsac şi să nu atârne greu. O să te coste cam 4500 de lei româneşti, dar nu vei regreta alegerea făcută.

Dacă preţul unul MacBook ţi se pare mare, atunci aruncă un ochi la oferta ASUS. Un ZenBook care are aproximativ aceeaşi configuraţie poate fi găsit cu o mie de lei româneşti mai puţin decât MacBook-ul. În plus, nu poate să nu te impresioneze autonomia bateriei care este de 11 ore.

Dacă bugetul este principala restricţie la achiziţia laptopului, nu dispera. Un Acer Aspire 5, cu procesor intel i3 si 4 GB de memorie poate fi exact ceea ce îţi trebuie. E puţin mai greu decât concurenţii săi, dar are performanţe remarcabile şi rezistă aproape 9 ore fără să fie băgat în priza. Îl găseşti la 2400 de lei româneşti.

Dacă realizarea de documente word, editarea textelor şi formatarea lor îţi ocupă majoritatea timpului, nu trebuie să dai bani mulţi pentru o configuraţie pe care nu o vei folosi la nivelul puterii sale. În acest caz, un Lenovo IdeaPad S130 ar fi varianta ideală. Are un procesor intel celeron N4000 si 4 Gb de memorie. Ecranul de 14 inch e luminos, iar bateria îţi asigură o autonomie de până la 8 ore.