Top 5 tips-uri pentru începătorii BIM

0

Industria construcţiilor a evoluat enorm în ultimii ani şi a apărut astfel şi nevoia de a avea la dispoziţie instrumente prin care proiectele pot fi înţelese mai bine de toţi cei implicaţi în realizarea lor. Piaţa s-a orientat spre programe de modelare (BIM) care să înlocuiască mult mai eficient tehnicile programe CAD. Astfel, toţi cei implicaţi în proiect, până la utilizatorul final, pot vedea imaginea de ansamblu pe tot parcursul lucrărilor.

Inginerii proiectanţi, arhitecţii, inginerii mecanici sau peisagiştii au la dispoziţie un instrument puternic şi extrem de versatil, cum e de exemplu Autodesk Revit, cu ajutorul căruia orice proiect devine mult mai uşor de evaluat şi realizat. Programul e dezvoltat în aşa fel încât te conduce prin toate etapele proiectului, din faza de idee, până la proiectare, construcţie, întreţinere şi, dacă e nevoie, demolare.

Pe lângă structura propriu-zisă, cu pereţi, tavanuri, podele, stâlpi, grinzi şi căi de evacuare cu dimensiuni exacte pe toate cele 3 dimensiuni, Autodesk Revit te ajută să introduci în proiect alte structuri cum ar fi sisteme de canalizare, ventilaţie sau chiar mobilă, tablouri şi aparatură electronică sau de birou, cu dimensiuni şi calcule în timp real.

Pentru a profita la maximum de facilităţile oferite de program, iată câteva ponturi de care trebuie să ţii cont atunci când lucrezi cu BIM.

1.Ţine cont de toate informaţiile

Modelele BIM sunt extrem de complexe deoarece conţin o gamă largă de date ceea ce face planificarea, proiectarea şi construcţia unei clădiri mult mai eficiente decât în trecut. Datele introduse includ informaţii ale designerului, date de mediu, financiare, geospaţiale, informaţii legislative şi multe altele.

2.Colaborarea e esenţială

Ca să fie încununat de succes, un proiect BIM trebuie să se bazeze pe colaborare, mai ales atunci când vine vorba de datele introduse. Este un proiect unic la care contribuie mai multe entităţi, aflate la mai multe niveluri şi în domenii diferite. Dacă toate aceste entităţi nu lucrează ca o echipă, succesul ar putea întârzia sau nu va putea fi atins.

3.Să înţelegi procesul

BIM e o metodă, nu doar o simplă unealtă. Este un proces nou de lucru în care, aşa cum subliniam mai sus, toţi sunt implicaţi şi toţi trebuie să colaboreze. Modelul BIM e mai mult decât un model 3D, e o bază de date complexă ce permite analize, calcule de costuri de construcţie şi de întreţinere şi estimări de performanţă.

4.Ghidează-te după regula 60/40

Asta înseamnă că din cele 2 activităţi BIM: proiectarea şi documentarea, 60 la sută din timp trebuie alocat proiectării. Fixează termene clare pentru design şi documentare şi stabileşte nivelul de detalii pentru toate componentele înainte de a începe proiectarea.

5.Refoloseşte, nu reinventa

Poate cea mai importantă regulă în BIM: nu lua totul de la zero. Modelele 3D sunt mari consumatoare de timp la proiectare. Dar odată create, pot fi reinterpretate, redimensionate, reamplasate deci, reutilizate. Fă-ţi o bază de date cu astfel de componente. Obiectivul nu e să îngrădeşti creativitatea, ci să faci o distincţie clară între componentele fixe şi cele flexibile. Vei economisi mult timp şi vei avea un randament mai mare.