Test rapid Covid 19 pentru siguranța ta și a celor din jur

0

Recent, în lume au apărut tot mai multe teste care pot determina prezența Covid 19 în organism. La sfârșitul lunii iulie, au existat peste 270 de teste diferite. Toate pot fi împărțite în două grupuri. Primul include un test rapid Covid 19, care detectează prezența virusului în corpul uman în momentul testării și indică faptul că acesta poate fi o sursă potențială de infecție. Al doilea tip sunt testele de anticorpi care determină dacă o persoană a fost infectată cu coronavirus în trecut.    

Testul rapid Covid 19 detectează infecția curentă

Pentru a verifica dacă o persoană este infectată în prezent și dacă poate infecta pe alții, se folosește în principal testul PCR , efectuat utilizând tehnica de reacție în lanț a polimerazei. O alternativă la acesta poate fi un test bazat pe metoda de amplificare a ADN-ului izotermic (formarea de copii suplimentare a secțiunilor ADN-ului cromozomial), care funcționează într-un mod similar cu PCR.

În ambele cazuri, o probă de salivă sau spută din plămâni este prelevată din gâtul pacientului folosind un tampon de bumbac. Apoi, o genă este extrasă din materialul genetic, aceasta este înmulțită cu numărul de copii ale acesteia și utilizând o anumită reacție biochimică numită electroforeză la agaroză, care determină prezența virusului în materialul genetic.

Dacă nu se găsește niciun virus în eșantion, acest lucru nu înseamnă întotdeauna că persoana nu este infectată. Virusul poate fi găsit în alte părți ale corpului. Acest lucru explică faptul că la unii pacienți care au avut deja COVID-19, testul PCR poate fi pozitiv mai târziu. Christian Drosten, un virusolog de la clinica Charite din Berlin,  compară acest lucru cu încercarea de a prinde un pește de aur dintr-un acvariu cu o plasă. Dacă plasa este goală, acest lucru nu înseamnă că nu există pești în acvariu.

Test rapid Covid 19 în 15 minute

Testele rapide Covid 19 sunt ușor de utilizat. Majoritatea testelor rapide pentru coronavirus necesită un dispozitiv mic, portabil, pentru a pregăti o probă pentru detectarea virusului, utilizând o imunoanaliză enzimatică fluorescentă (FIA), astfel încât testarea acasă este imposibilă. Și, deși nu sunt necesare dispozitive suplimentare pentru unele teste exprese, acestea nu sunt încă disponibile pe piața liberă. Acest lucru se datorează faptului că în multe țări, inclusiv în România, în caz de infecție cu SARS-CoV-2, este imperativ să raportezi acest lucru departamentului special de sănătate. În acest caz, poți face un test rapid Covid 19 la clinica medicală OK Medical.  În general, acestea se efectuează conform metodei PCR, atunci când o probă de salivă este prelevată din gâtul pacientului folosind un tampon de bumbac. Singura diferență este că rezultatul testului rapid Covid 19 este cunoscut în 15 minute. Testele rapide includ și testele de gripă, care urmează același principiu.