Te culci după ora 23? Află ce probleme de sănătate poţi avea!

0

Dacă te culci înainte de 11 noaptea nu vei avea decât de câştigat. La modul de viaţă pe care îl avem (tentaţiile precum tv, tabletă, smartphone ne împiedică să ne culcăm devreme), ne sculăm cu greu dimineaţa, dar asta nu e tot. Somnul la ore târzii are consecinţe negative asupra sănătăţii noastre.

Culcatul târziu…

– îngraşă

Da, ai citit bine. Dacă te culci târziu ai şanse să te îngraşi. Studiile au demonstrat că fiecare oră de somn pierdută creşte indicele nostru de masă corporală (IMC) cu 2,1 puncte pe termen lung (dacă faci acest lucru timp de 5 ani). Această creştere apare şi dacă persoana respectivă are o activitate fizică regulată sau doarme mai mult de opt ore pe noapte. Sculatul târziu nu e bun pentru sănătate. Culcându-ne târziu ne dereglăm ritmurile circadiene ale somnului, în detrimentul mecanismelor biologice care intervin noaptea şi care ne aduc beneficii în timpul zilei şi ne ajută să avem o greutate corectă.

 – scade puterea de concentrare

Autorul unui studiu recent, care a pornit de la faptul că culcatul târziu poate duce la îngrăşare, a demosntrat şi că persoanele care se culcă după ora 23,30 au probleme de concentrare în timpul zilei, chiar dacă în total dorm 8 ore. Cei care au participat la studiu şi se culcau cel mai târziu se simţeau trişti şi plângeau mai repde decât cei care se culcau mai devreme.

– dă coşmaruri

Dacă ai foarte des coşmaruri, întreabă-te dacă nu au legătură cu ora ta de culcare. Soluţia ar fi să-ţi modifici puţin obiceiurile. Cercetătorii au demonstrat că cei care se culcă la ore târzii îşi amintesc cu precizie visele. Cortizolul, hormonul stresului, este cauza. Când stăm treji în timpul orelor târzii din noapte nivelul acestui hormon creşte.

continuarea pe libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here