In timpul vietii, proprietatea asupra unor bunuri care apartin unei persoane este clara, ea se exercita doar de catre persoana respectiva. Odata cu decesul lucrurile se complica. Cum raman de multe ori mai multe tipuri de proprietati care nu mai au un proprietar, mostenitorii directi ai acestuia vor avea drept deplin asupra lor. Insa ca sa poata avea acest drept trebuie sa existe o succesiune.
Practic se impart bunurile la toti mostenitorii directi si chiar indirecti, dupa caz, in mod egal sau cat mai echitabil cu putinta, conform legislatiei in vigoare. Copiii, sotul sau sotia sunt primii pe lista de mostenitori legitimi ai unor bunuri sau proprietati, inclus copilul care este nenascut are dreptul la mostenire. Daca nu sunt copii bunurile raman sotiei sau sotului, iar daca nu exista deloc mostenitori bunurile trec in proprietatea statului.
Toate aceste formalitati si intelegerea deplina a modului in care se poate imparti toata masa succesorala se pot clarifica intr-un cabinet notariat. Notarul este singurul care poate sa accepte deschiderea unei succesiuni pentru stabilirea impartirii mostenirii dupa decedat.
Deschiderea succesiunii e posibila doar cand exista intelegere si mostenitorii au dreptul de mostenire clar. Daca nu se stie clar care sunt mostenitorii si persoanele nu pot dovedi acest lucru, notarul isi declina competentele catre judecator si se ajunge la proces in instante.
E bine ca mostenirile sa fie dezbatute intr-un cabinet notariat imediat ce survine decesul persoanei, peste doi ani costurile sunt infinit mai mari. Succesiunea se deschide doar la cabinetele notariale de pe raza localitatii unde s-a produs decesul sau unde locuia persoana care a trecut in nefiinta.
Ca acte aveti nevoie de certificate de deces, de actele de la starea civila, de hotarari judecatoresti, certificate de divort, declaratii de optiune succesorala, testamentul, daca exista si acte de proprietate. Adaugati si certificate fiscale, de atestare fiscala, incheirea de intabulari si documentatie cadastrala, actul de concesiune si adeverinta de la cimitir, alte certificate.
La deschiderea succesiunii e nevoie si de doi martori, care sa nu fie rude cu cei care vor sa dezbata mostenirea, se completeaza si cererea de deschidere a succesiunii in fata notarului. Certificatul de mostenitor se elibereaza dupa verificari si dupa stabilirea impartirii exacte a mostenirii ramase in urma decesului.
Valoarea masei succesorale va determina si onorariul, cu alte cuvinte daca avem multe proprietati si bunuri cu valoare mare vom plati mai mult la notar. Daca mai trec si doi ani costurile se dubleaza sau chiar se tripleaza, in functie de onorariile actualizate din notariat.
In general succesiunile sunt simple cand nu sunt foarte multi copii, rude de gradul intai si devine foarte complicata cand mostenitorii sunt multi si foarte greu se ajunge la un acord intre ei asupra masei succesorale si a impartirii ei.