Sisteme de irigatii agricole pentru culturi frumoase

0

Irigarea este o practica agricola comuna si necesara, deoarece apa este un factor important pentru cresterea plantelor, alaturi de disponibilitatea luminii si a caldurii. In unele regiuni, ploile frecvente ofera suficiente precipitatii. 

Cu toate acestea, majoritatea terenurilor agricole au nevoie de sisteme de irigatii agricole regulate. In acelasi timp, irigarea prin picurare este cea mai populara metoda de irigare in intreaga lume. Sistemul de irigare a campurilor cu ajutorul canalelor artificiale, face posibila udarea culturilor chiar si in regiunile desertice.

Timp de multe milenii, alimentarea cu apa a campurilor a fost asigurata numai de ploaie. Cu toate acestea, egiptenii antici lucrau deja cu un sistem special de irigare care trebuia sa-i faca mai independenti de capriciile vremii. Alte culturi au inceput de timpuriu sa utilizeze sisteme de irigatii agricole pentru a garanta recoltele sau pentru a creste recoltele. 

Tematica tehnologiei irigatiilor si agriculturii nu este doar un caz pentru istorie, ci este si astazi de o importanta enorma. Se poate presupune cu incredere ca aceasta importanta va creste chiar in viitor – si mai ales in partea noastra a lumii. 

Motivul pentru aceasta sunt schimbarile climatice, care din toate timpurile fac ca alimentarea cu apa pentru culturi sa fie o problema in timpul sezonului de vegetatie, din cauza verilor foarte calde si foarte uscate. Din fericire, exista deja solutii foarte inteligente care pot tine problema sub control.

Irigarea terenurilor cultivate

Cand vine vorba de sisteme de irigatii agricole, in marea majoritate a cazurilor este vorba despre alimentarea cu apa a terenurilor cultivate sau a plantelor in sera. Scopul este intotdeauna de a permite sau de a promova cresterea plantelor. 

Nu este neobisnuit ca lipsa ploii sa fie compensata. Pentru ca acest lucru sa functioneze in mod fiabil, fermierii folosesc diverse sisteme de irigatii agricole. Exista mai multe moduri de a face acest lucru. Gama se extinde de la irigarea de suprafata folosind rezervoare la irigarea artificiala si irigarea sub podea cu ajutorul conductelor pana la asa-numita microirigare, de exemplu irigarea prin picurare. 

Importanta tehnologiei de irigare in viitor

Se poate presupune cu incredere ca importanta irigatiei artificiale va creste in viitor – si in mod semnificativ. Perioade de seceta au avut loc si vor continua sa apara de-a lungul istoriei. Chiar si in prezent se poate intampla ca in timpul sezonului de vegetatie sa fie mult prea putine ploi primavara si vara. 

Daca alimentarea cu apa urmeaza sa fie mentinuta, atunci nu se poate evita o tehnologie inteligenta de irigare in agricultura. Acest lucru, la randul sau, trebuie sa devina mult mai eficient pentru a conserva resursele de apa din ce in ce mai rare in general. Viitorul agriculturii irigate traditionale trebuie reconsiderat tinand cont de provocarile ecologice, sociale si economice.