Și bucătăria ta profesională are nevoie de un cuptor cu microunde!

0

Gătitul cu microunde a provocat în mod clar revoluția preparării meselor. Statisticile internaționale spun că în prezent, în țările europene dezvoltate, mai mult de 75% din gospodării sunt dotate cu diverse modele de cuptoare cu microunde. Iar trendul este în continuă creștere. Asta în ciuda tuturor vocilor alarmiste care protestează asurzitor împotriva lor.

Dacă în bucătăria proprie un astfel de echipament gastronomic poate să fie sau nu prezent, dacă ne referim la unitățile HoReCa lucrurile sunt diferite. Uneori un cuptor cu microunde reprezintă o necesitate obiectivă.

Un flux mare de clientelă prezent într-o unitate de alimentație publică, în condițiile în care angajații sunt prin forța lucrurilor în număr limitat, necesită și dotări capabile să asigure o mai mare productivitate a muncii, suplinind astfel personalul lipsă.

În principiu, modelele de cuptoare microunde profesionale nu sunt foarte diferite de cuptoarele cu microunde casnice, având același mod de funcționare.

Cum funcționează un cuptor cu microunde?

Undele electromagnetice interacționează cu moleculele din alimente, făcându-le să se agite, fapt ce conduce la creșterea rapidă a temperaturii acestora. Avantajele pe care acest procedeu de gătit le aduce într-o bucătărie profesională sunt: rapiditatea și simplitatea în prepararea anumitor feluri de mâncare.

Gătitul corect cu ajutorul microundelor păstrează aspectul original, aroma, vitaminele și culoarea alimentelor. Gătitul este, pe cale de consecință, mai sănătos și mai ușor.

Diferențele dintre un cuptor microunde profesional și un cuptor microunde casnic

Deși au la bază același principiu de funcționare, între cele două categorii de cuptoare cu microunde există totuși câteva deosebiri importante. Și nu este vorba doar de preț. Ele se referă și la firmele producătoare, modul de gătire propriu-zis cu ajutorul lor, putere și capacitatea (volumul) acestora.

Emisiile de unde electromagnetice sunt generate doar de un magnetron la un cuptor cu microunde casnic, comparativ cu două astfel de dispozitive în cazul acelora profesionale. Iată de ce ele sunt mai rezistente în timp, chiar în condițiile unei folosiri intensive, de cele mai multe ori zilnice.

Cuptoarele cu microunde profesionale au chiar și 2000 W, în timp ce acelea întâlnite în gospodăriile particulare rareori depășesc 800 – 900 W.

Un cuptor microunde profesional nu se folosește doar pentru a încălzi alimente, dar și pentru a dezgheța anumite materii prime alimentare, sau chiar mâncăruri gata preparate.

Deoarece căldura se distribuie egal în interiorul cuptorului, alimentele vor fi cuprinse din toate părțile echilibrat, indiferent că vorbim de încălzire sau de o simplă dezghețare.

Modul în care se deschide ușa unui microunde nu contează prea mult pentru calitatea produselor gătite cu ajutorul lui. Totuși, o ușă cu clapetă îmbunătățește vizibilitatea și accesul la spațiul de gătit.

Cuptoarele cu microunde standard au în general o formă de cutie metalică dreptunghiulară. Dimensiunile lor variază în funcție de model.

Precum este cazul și cu diverse alte aparate gastronomice profesionale, nici cuptoarele cu microunde nu fac excepție și pot avea mai multe funcții: setarea timpului și a temperaturii de gătit, o funcție de gătit cu aburi, care împiedică uscarea hranei după gătit etc.

Puterea este un element foarte important în decizia de cumpărare. Un cuptor cu microunde mai puternic va economisi timp prețios de gătit.

Viteza de încălzire sau de dezghețare este un element care trebuie luat și el în considerare, deoarece poate crește randamentul în utilizare.

Siguranța în exploatare este un punct extrem de important ce nu trebuie sub nicio formă neglijat. Asigurați-vă că acel cuptor cu microunde profesional ales reține căldura în interior și nu o reflectă în exterior. Astfel se elimină eventualele accidentele de muncă (arsurile) ce pot fi extrem de grave într-o bucătărie profesională.