Stomatologia este ramura stiintei medicale care se ocupa de investigarea, tratamentul si profilaxia afectiunilor dintilor si ale cavitatii bucale. Problemele dentare au crescut in frecventa ca unul dintre efectele stilului de viata modern.
Acest lucru poate fi identificat din mai multe motive, inclusiv un aport mai mare de mancare necorespunzatoare, bauturi racoritoare si neglijarea de a avea grija de dintii cuiva. Prin urmare, vizitele stomatologice au devenit norma in zilele noastre.
Stiinta dentara a evoluat foarte mult in ultimele decenii la fel ca si alte domenii ale stiintei medicale. Chirurgia dentara a fost modernizata si digitalizata. Cu toate acestea, pentru majoritatea afectiunilor stomatologice, medicii stomatologi inca se bazeaza pe medicamente, fie singure, fie ca parte a managementului preoperator. Pentru a trata problemele dentare cu medicamente, este necesara o cunoastere adecvata a farmacologiei de baza.
Farmacologia este o stiinta aplicata care se ocupa de actiunea medicamentelor asupra organismului si metabolismul medicamentelor de catre organism.
Farmacocinetica si farmacodinamica medicamentelor dentare intr-un cabinet stomatologic
Farmacologia joaca un rol important in stomatologie. Scopul farmacologiei dentare este de a intelege aspectele stiintifice ale modului in care medicamentele utilizate in stomatologie actioneaza in diferite sisteme ale corpului.
Farmacologia cuprinde doua aspecte ale metabolismului medicamentelor – farmacocinetica si farmacodinamica. In timp ce farmacocinetica se ocupa de absorbtia, distributia, metabolismul si excretia medicamentelor, farmacodinamica se refera la eficacitatea medicamentului, siguranta, ocuparea receptorilor (potenta) si interactiunile medicamentoase. Cunoasterea tuturor acestor aspecte cu privire la un medicament dat este necesara pentru a trata cu succes o afectiune dentara folosind acest medicament.
Farmacocinetica
In urma administrarii orale sau topice a unui medicament, absorbtia acestuia necesita ca acesta sa fie solubil in lipide, deoarece poate apoi difuza prin epiteliu si ajunge in capilare.
Moleculele medicamentoase circula in fluxul sanguin, fie in stare libera sau nelegata, fie legate de proteinele plasmatice. Doar medicamentul nelegat este liber si este distribuit tesuturilor. In plus, medicamentul poate fi transformat intr-un numar de metaboliti.
Farmacodinamica
Actiunea medicamentelor depinde de starea receptorilor (activa sau inactiva). Medicamentele interactioneaza cu receptorii intr-o varietate de moduri. Antagonistii se leaga de receptori si nu activeaza nici starea receptorilor. Agonistii se leaga si activeaza receptorii. Agonistii inversi stimuleaza selectiv starea receptorului inactiv prin initierea raspunsului celular opus celui generat de un agonist natural.
Eficacitatea si potenta medicamentelor utilizate in stomatologie este determinata de cat de bine se leaga medicamentul cu receptorii si declanseaza raspunsul dorit. Potenta acestor medicamente este determinata ca cantitatea de medicament necesara pentru a produce o intensitate de efect aleasa. Dozele de medicamente sunt calculate pentru o formulare data (spray, gargara, clatire, tableta, unguent sau plasture etc.) pe baza tuturor acestor factori. In plus, este la fel de important sa intelegem efectele toxice asociate cu medicamentele dentare si orice interactiuni cu alte medicamente.