Privită de foarte multe persoane ca o artă, yoga este o practică veche care a început în India și pune accent pe conexiunea dintre minte și corp pe fondul meditației și a efortului fizic. Atunci când vorbim de yoga ne gândim la echilibru și uniunea dintre minte și corp, ea fiind cunoscută ca un instrument puternic ce promovează bunăstarea mentală și fizică.
Pentru a dobândi un echilibru emoțional, yoga joacă un rol important prin prisma controlului minții, trupului și a spiritului.
Ce tipuri de yoga întâlnim?
Există foarte multe tipuri de yoga, însă printre cele mai practicate sunt:
- Hatha Yoga – vizează practica posturilor fizice, a exercițiilor de respirație, meditația, concentrarea etc., aceasta facilitând obținerea unei armonii din perspectivă fizică și spirituală;
- Ashtanga Yoga – reprezintă o variantă contemporană de yoga clasică indiană și se concentrează în special pe respirație. Mai precis, practicantul acordă un timp necesar pentru a respira într-o manieră în care să își mențină energia și concentrarea. Astfel că, fiecare serie a acestei practici se bazează pe asane stricte (respirație profundă de 5 ori).
Trebuie înțeles faptul că yoga nu presupune doar efort fizic și exerciții de respirație. Ea trebuie privită mult mai profund, mai mult ca un stil de viață ce promovează relaxarea, refacerea, odihna și vindecarea.
Ce înțelegem prin meditație?
Meditația reprezintă un exercițiu mental care implică relaxare, concentrare și conștientizare. Meditația este pentru minte ceea ce efortul fizic este pentru corp. O putem considera ca un timp personal în care reflectăm și ne relaxăm trupul și mintea.
Forma cea mai practicată a meditației este cea mindfulness în care se urmărește dobândirea unui echilibru emoțional. Cu alte cuvinte, prin intermediul ei ne detașăm de anumite gânduri și stări afective care au un impact negativ asupra noastră și ne concentrăm pe calmitate, empatie și răbdare.
Ideale în practicarea meditației sunt uleiurile esentiale, asocierea dintre cele două oferind o experiență mult mai puternică, contribuind la purificarea minții și încurajând starea de bine și echilibrul emoțional. În plus, prin meditație putem să ne concentrăm mai mult pe autoacceptare și să recunoaștem că nu suntem definiți de emoțiile noastre.
În foarte multe sesiuni de yoga sunt utilizate diferite uleiuri esentiale pentru o mai bună concentrare asupra posturilor fizice și a respirație, ele având un rol cheie în eliminarea tensiunii acumulate la nivelul întregului corp.
Pot fi folosite numeroase uleiuri, printre care:
- ulei esential de tamaie;
- ulei esențial de eucalipt;
- ulei esențial de mandarină;
- ulei esențial de lavandă etc.;
Pentru yoga pot fi utilizate numeroase uleiuri esențiale, ele promovând starea de bine, conectarea spirituală și concentrarea, oferind o stare de fericire și bunăstare.
Concluzii
În yoga, ceea ce faci pentru tine este lucrul cel mai important. Yoga poate fi o metodă prin care putem obține echilibrul emoțional, concentrându-ne pe îmbunătățirea sănătății și calității vieții noastre. Doar prin implicare proprie putem obține schimbarea, ea fiind cea care ne oferă speranță.