Industria horecа se află în segmentul celor mai riscante domenii de afaceri în 2020. Asta în condițiile în care se știa deja demult că hotelurile și restaurantele falimentează adesea.
Activitatea în horeca se transformă. Tu te adaptezi rapid la aceste schimbări?
Cei din acest sector de servicii pentru populație experimentează mereu noi și noi formate. Turiștii alegeau încă de dinainte de declanșarea pandemiei de coronavirus din ce în ce mai mult hotelurile mici și pensiunile din mediul rural, în timp ce clasa de mijloc a renunțat deja de mulți ani la restaurantele scumpe pentru niște unele de cartier mai ieftine sau, chiar mai mult decât atât, pentru unitățile de tip fast-food.
Dar nimeni nu se aștepta ca 2020 să fie atât de dificil pentru profesioniștii din horeca. În martie, sediile multor firme de profil s-au fost închis din cauza lui Sars-Cov-2. În prezent avem un al doilea blocaj. Și, zic medicii, va urma în mod cert și valul trei în primăvara lui 2021!
De-abia vara 2021 este luată în calcul într-un scenariu optimist. De-abia atunci, dacă lucrurile vor merge cât de cât bine, cei din horeca vor reîncepe să își mai revină cât de cât. Evident, cei ce vor putea rezista până atunci.
Și vor avea nevoie de echipamente Horeca de calitate. Pe care, dacă au fost chibzuiți, ar putea să le achiziționeze chiar din această perioadă, când sunt în conservare cu business-urile lor. Așa vor porni la turație maximă activitate când se va permite acest lucru.
Pentru profesioniști, costurile fixe sunt mari, indiferent cât de mult ar vinde. Se spune că dacă salariile și chiriile depășesc 50 la sută. de venituri, de fapt nu există nicio afacere în horeca. Acum există o luptă pentru reducerea costurilor, în special a chiriilor.
Dacă există înțelegere 2020 și poate câteva luni din 2021 vor rămâne doar într-un vis urât bun de povestit nepoților peste câteva zeci de ani.
Horeca e în agonie în 2020. Se va revitaliza în vara lui 2021!
Pandemia este ea însăși cu noi oportunități în materie de hrană. Lectorul produselor se dezvoltă constant foarte puternic, nu este împiedicat de magazinele închise. Oamenii mănâncă și vor mânca pentru totdeauna. De asemenea, sectorul serviciilor se dezvoltă frumos în pandemie. Horeca a resimțit puternic blocarea și consecințele acesteia, dar criza sanitară a permis și manifestarea maximă a creativității, conform experților. Iar echipamentelor gastronomice performante i-au ajutat pe unii dintre profesioniști din industrie ca să se remarce cum poate nu o făcuseră până în 2020.
Pe viitor, restaurantele vor trebui să își reconsidere planurile de amenajare a sălilor de mese, dar și a bucătăriilor profesionale.
Un local aglomerat va fi de domeniul trecutului. Spațiul dintre mese va crește sau spațiile mari vor fi împărțite în secțiuni mai mici. Înainte de această pandemie, norma în restaurantele europene era de aproximativ 1,4 m.p. pe scaun. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat creșterea acesteia la 2,5 m.p. per client. Iar ast apresupune dotări suplimentare (pornind de la mobilier la veselă).
Citește și: Dotări horeca bine alese, pentru afaceri de succes
O altă tendință ce se va remarca în organizarea spațiului este utilizarea mai frecventă a bucătăriilor deschise, atunci când procesul de gătit poate fi observat prin sticlă, astfel încât să nu se îndoiască de respectarea standardelor sanitare. Iar utilajele, recipientele folosite la gătit trebuie să fie sclipitoare și moderne. Deci automat trebuie investit în dotări horeca noi pentru a avea succes.
Tot ceea ce este refolosibil și se transfera anterior din mână în mână va fi înlocuit acum de produse de unică folosință sau ușor de sterilizat. Toate sosurile și condimentele necesare vor fi ambalate individual. Ne vom lua rămas bun până și de la meniurile tipărite pe hârtie reutilizabile și vom alege feluri de mâncare mai degrabă de pe ecranul unui smartphone sau pe tabletele restaurantelor care au un strat antimicrobian.
Spațiile publice horeca, inclusiv restaurantele se vor îndrepta spre o mai mare automatizare și vor fi echipate cu tehnologii de ultimă generație, fără contact: ușile automate, iluminatul performant, substanțele de igienizare oferite clienților vor deveni elemente obligatorii. În plus față de detectoarele de metale, care au devenit obișnuite în spațiile publice, dispozitivele de control al temperaturii și lămpile de dezinfecție pentru dezinfectarea cu ultraviolete vor fi prezențe cotidiene.
Ai și tu o afacere horeca? Perioada asta hibernală este tocmai bună să faci o vizită online pe contigrup.ro și să alegi de acolo cam ce ai avea nevoie pentru activitatea ta din 2021. O activitate, să speră, post-pandemie!