Prima vizită la dentist a juniorului: ce ar trebui să știi

0
Foto: unsplash.com

Din nefericire, în România, copiii ajung să își cunoască stomatologul de abia la 6 ani – aceasta este media națională, în vreme ce Academia Americană de Stomatologie spune că vârsta ideală pentru primul consult este la 1 an – deci, odată cu apariția primilor dinți.

Dacă așteptăm ca piciul să acuze dureri pentru a-l duce la dentist, atunci afecțiunea este, cel mai probabil, într-un stadiu deja avansat.

Pe lângă acest aspect, o altă problemă despre care merită să vorbim este tratarea dinților temporari. „Sunt de lapte, temporari, deci nu contează”.

În realitate, dinții temporari influențează dentiția permanentă. Iar prima vizită la stomatolog nu se uită niciodată – dacă specialistul ales nu este potrivit, copilul s-ar putea să capete, ca adult, teama de stomatolog.

Ți-am pregătit un ghid cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre prima vizită la stomatolog a celui mic.

Când mergem cu juniorul la stomatolog?

Răspunsul corect: cât mai din timp. În mod ideal, prima vizită a juniorului la dentist trebuie să aibă loc la vârsta de 1 an. Stomatologul va decide, după consult, dacă tratamentul trebuie preluat de un alt specialist dentar: probabil nu va fi cazul pentru intervenția unui endodont bucuresti, însă mulți copii sunt trimiși către ortodont, aparatul dentar fiind printre cele mai întâlnite tratamente la această vârstă.

Chiar dacă la această vârstă afecțiunile orale nu sunt atât de vaste, prima vizită la dentist va fi mai mult o ședință de acomodare cu medicul, cu specialistul: poți chiar să îl rogi pe stomatolog să îl plimbe pe cel mic în clinică, pentru a-l face să se simtă confortabil.

După etapa de acomodare, va începe consultul de specialitate propriu-zis:

  • stomatolog va examina dinții și gingiile
  • va verifica mușcătura
  • va realiza un periaj dentar
  • dentistul îl va învăța pe cel mic cum să se perieze singur și acasă (dacă este suficient de mare pentru asta) și îi va vorbi despre importanța igienei orale.

Ce poți face pentru a-l încuraja pe cel mic să îi placă la dentist

„Copilului meu îi e teamă de stomatolog, așa că nu îl duc” – de câte ori ai auzit această frază? În realitate, teama de stomatolog (odontofobia) este o afecțiune extrem de întâlnită și în cazul copiilor, dar și în cazul adulților. De cele mai multe ori, această fobie, netratată în copilărie, se prelungește și în viața de adult. Iar teama de dentist apare din două motive principale: lipsa educației dentare în familie sau o experiență anterioară traumatizantă.

În ceea ce privește educația dentară, un lucru este cert: copilul își vede părinții ca pe exemplul suprem. De aceea este vital să te asiguri că ai un comportament demn de urmat. Ce implică acest lucru?

  • ia-l cu tine la dentist, pentru a vedea că nu este singurul care are parte de consult
  • vorbește-i despre sănătatea orală și de ce este importantă
  • alege un stomatolog copii care să empatizeze cu cel mic și să dea dovadă de răbdare
  • lasă-l să te observe atunci când îți îngrijești dinții sau faceți din asta o rutină comună
  • uitați-vă împreună la desene / videoclipuri educaționale, în care este încurajată o bună sănătate orală.

Prima vizită la dentist este, într-adevăr, o provocare – iar o primă vizită le dictează de cele mai multe ori și pe următoarele: dacă cel mic este traumatizat, va refuza următorul consult.

Însă, dacă primul consult este reușit, cel mic de abia va aștepta următoarea consultație; este vital să alegi înțelept specialistul, pentru că el îi va asigura un spațiu sigur celui mic.

La fel de important este și să începi să îi sporești interesul pentru sănătatea orală încă de mic – dacă vrei să îți mulțumească pentru zâmbetul său de adult, începe din copilărie – pentru că dentiția temporară o influențează crucial pe cea permanentă.