Știm că la sfârșitul fiecărei slujbe preotul ține o predică. Un text lung, care ar trebui să aibă relevanță în contextul liturgic, predica rezumă practic citirile din acea zi, ținând cont de sărbătoarea din ziua respectivă. Puțini sunt cei care dau importanţă acestui moment și știu ce stă în spatele unei predici care te ține cu sufletul la gură sau captiv, atent la fiecare cuvânt.
În fond, rolul acestor predici este de a conține și exprima o învățătură de natură morală. Au implicații sociale, demonstrează cât de importantă este arta oratorică și astfel trebuie să includă un mesaj emoționant, care te convinge, unul presărat cu pasiune.
Predicile și rolul lor
Dacă citim scripturile și le dăm propria versiune de interpretare atunci nu mai are același rol și autoritate. Predicile pot fi așadar, considerate explicative, pentru că învață publicul larg despre adevăratul sens al cuvântului lui Dumnezeu.
În plus, predica există conform tradiției în desfășurarea unei slujbe. În timp, învățăturile creștine trebuie adaptate și la contextul social în care trăim, drept urmare nu oricine reușește să scrie o predică care să atragă publicul. Nu este de ajuns să citești câteva rânduri. Ori din predică, orice creștin poate învăța ceva nou. Vorbim despre ce înseamnă să fii bun, să cauți un sens, să descoperi puterea omului pe pământ și alte idei profunde despre viață, existență, relația om-divinitate.
De ce nu poți să o asculți cu atenție
Predica poate fi scurtă, dar plină de învățături. Depinde de cum pune pe hârtie oratorul acele învățături creștine. În linii mari, o predică este greu de urmărit cu atenție pentru că:
Nu este bine scrisă sau fără intonaţie rostită
Aici vorbim despre arta de a rosti un discurs în public. Preotul va rosti predica în fața publicului, așadar misiunea sa este de a spune ce trebuie, pe tonul potrivit.
Este prea lungă și plictisitoare
Există această tendință de a expune multe idei și multiplele înțelesuri ale unui pasaj biblic. Predica are însă rol mai mult decât a ne face să ținem minte un verset. Este despre înțeles, despre substrat și ce este esențial de spus unui public, învățătura zilei spre exemplu.
Prea multe citate, prea puține explicații
Din nou vorbim despre citate care dau bine în text, însă la discursul rostit acestea sunt prea puțin ținute minte. Notele explicative ar trebui să predomine.
Se spune că un bun creștin este cel care în mod frecvent se va spovedi la duhovnic. Acesta este cel care îl îndrumă, este de mare ajutor pentru starea sufletească a omului de rând. Duhovnicul va avea mereu de spus o vorbă bună. Ei bine același mesaj trebuie să rezulte din predică. Este calea de intermediere între cuvântul Domnului și omul de rând. Este un mesaj cu subînțeles care îți poate deschide mintea.
Predicile marilor oratori și reprezentanți ai bisericii sunt tipărite și le regăsim în cărți dedicate acestei nișe. Exemple în acest sens regăsim la librariamaranatha.ro.