Pepenele roșu, un puternic detoxifiant

0
Foto: .zumi.md

Datorită miezului dulce, parfumat şi răcoritor, pepenele este unul dintre fructele vedetă ale verii. Curele cu pepeni, indiferent de varietate, pot rezolva numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism (care pot fi legate de apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei).

Curele cu pepeni, indiferent de varietate, rezolvă numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar, iar efectele lor nu se opresc aici, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie nutriție  în studiul:” Cura cu pepeni învinge bolile grave ale acestui secol al vitezei!”.

Pepenele roşu, un puternic detoxifiant

Miezul acestui fruct zemos este un cocteil de apă (peste 90 la sută), de zaharuri naturale şi numeroşi nutrienţi, printre care enzime, acizi organici, licopen (substanţă renumită pentru efectul ei antioxidant şi stimulent imunitar). O cură cu acest fruct, de minimum zece zile pe lună, contribuie la detoxifierea organismului. De aceea, pepenele roşu este recomandat persoanelor care au urmat un tratament medicamentos de durată, dar şi persoanelor care au un organism marcat de uzură sau care au consumat alimente nesănătoase. 

Are efecte antistres

Datorită nutrienţilor din compoziţia sa: vitamine (A, B1, B6, C), săruri minerale (calciu-11 mg, potasiu-172 mg, magneziu-15 mg, fosfor-17 mg) şi aminoacizi, o cură cu pepene roşu combate anxietatea, stresul şi atacul de panică. Două-trei felii de pepene consumate în dimineaţa unei zile cu un program foarte încărcat au un efect relaxant. Potrivit unui studiu american, persoana care mănâncă la micul dejun pepene roşu se concentrează mai uşor asupra a ceea trebuie să facă şi stabileşte mai bine priorităţile.  

În medicina tradiţională, o cură cu ceai preparat prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, într-o cană cu apă, timp de 30 de minute, reprezintă un remediu natural pentru afecţiunile de rinichi şi pentru vezica biliară. La fel de eficientă  este şi o cură de 30 de zile cu pepene roşu, care stimulează activitatea rinichilor, având şi efecte laxative. De aceea, dieta cu pepene roşu vine în ajutorul persoanelor care suferă de constipaţie, de artrită sau de gută.

Eficient într-o cură de slăbire

În privinţa caloriilor, pepenele verde (lubeniţa) cum i se mai spune în popor,  conţine 46 kcal şi, de aceea, este indicat în curele de slăbire.

Pe lângă faptul că are o concentraţie mai mică de zahăr , în comparaţie cu cantalupul, pepenele roşu este o sursă valoroasă de licopen, un antioxidant puternic care previne apariţia  cancerului.  

Nutriţioniştii europeni apreciază că o dieta bogată în licopen  este asociată cu riscul redus de boli de inimă şi de cancer, mai ales de cancer de prostată, scrie click.ro