Paştele în Maramureş, tradiţii şi obiceiuri unice în Transilvania: mii de turişti vin să le vadă

0
Foto:Gabriel Motica

Maramureșul pare un monument sfînt al României. Așa vorbesc moroșenii despre ținutul lor, în care munții se înalță triumfător în raza cerului, iar tradițiile par a fi veșnice. În Moisei, un sat primitor, situat în partea de sud-est a județului Maramureș, Paștele a fost sărbătorit așa cum se cuvine. Sărbătoarea sfîntă a Învierii lui Hristos a fost primita în casele, dar mai ales în sufletele credincioase ale ardelenilor.

În satul arhaic Moisei, oamenii se salută între ei cu „Lăudăm pe Iisus”, iar răspunsul este „În veci amin”. Îmbrăcați în straie populare, trezindu-se la cele mai înalte ore alea dimineții pentru a se îngriji de treburi, mai ales de numeroasele animale, ardelenii îți arată o lume în care nu mai știi nici cine ești, nici cine-ai fost.

Fast-food-ul este înlocuit de vechea gospodină, mașinile sînt reduse la trăsuri conduse de cai falnici, iar tehnologia pare a însemna cîntece folclorice ascultate în case tradiționale, îmbrăcate în desene pitorești, și covoare cusute manual. O lume veche, unde obiceiurile sînt păstrate la loc de cinste.

Marea sărbătoare a Învierii presupune o adevărată pregătire în Moisei. Pe lîngă delicatesele gospodinelor, pentru moroșeni aceasta înseamna mai ales pregătire sufletească. În Săptămîna Mare aceștia țin post-negru pînă seara, iar în Vinerea Mare, după Prohod, cîntarea specifică locului răsună în vocile triste ale credincioșilor: „O, amar mă doare gîndul/ Timpului prea mult pierdut/ Că mi-erai atît de-aproape,/ Dar eu nu te-am cunoscut./ Cum de nu vedeam eu oare/Ce mult bine mi-ai făcut,/Cum de nu-ți simteam iubirea,/Cum de nu te-am cunoscut?”

Smerenia regăsită în aceste versuri îi aparține familiei Pricop pe care am găsit-o, cu toată fericirea lor, în Moisei. Irina Pricop, avînd 65 ani, alături de soțul ei, Pricop Vasile (72) s]nt oameni ce îți pot arăta într-o zi ce înseamnă simplitatea, credința și înțelepciunea. Locuind într-o casă veche, de 100 ani, familia Pricop spune că trăiește pentru muncă și biserică. Amîndoi se trezesc nu mai tîrziu de cinci dimineața, pentru a se îngriji de animale, dar și de pâmîntul de la „Halașcă”.

O altă tradiție a moroșenilor din Moisei, de Paște, constă în punerea unui ban de argint într-un „lighean de către găzdoaie, în care se spală toată familia, rostind cu toții «Să fiu roșu ca oul și tare ca banul»”, amintește Irina Pricop.

vezi continuarea pe voceatransilvaniei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here