Pasii necesari pentru evaluarea corecta a unei locuinte

0

Inainte de a vinde un imobil, proprietarii sunt sfatuiti sa ia legatura cu un evaluator imobiliar pentru a cere un pret corect, fundamentat si sustinut de opinia unui specialist. Evaluarea unei proprietati imobiliare se face luand in calcul locatia, accesibilitatea si lichiditatea zonei, suprafata totala a imobilului, vechimea, structura acestuia, lucrarile de modernizare sau de inlocuire, facilitatile zonei si multe alte considerente. Pentru a face o evaluare imobiliara corecta, proprietarii trebuie sa apeleze la serviciile unui profesionist.

Evaluarea imobiliara este asul din maneca proprietarilor care doresc sa isi vanda sau sa inchirieze locuinta

Proprietatile imobiliare sunt supuse evaluarii atunci cand proprietarii doresc sa le vanda sau sa le inchirieze. Dar mai sunt situatii in care oamenii apeleaza la serviciile unui evaluator imobiliar. Spre exemplu, cand proprietarul doreste o finantare sau refinantare pentru reparatii, reamenajari sau extinderi ale proprietatii este necesara o evaluare in acest sens.

Estimarea corecta a valorii locuintei, care este data de raportul unui expert, va oferi proprietarilor posibilitatea de a cere un pret corect, fundamentat si de a negocia cat mai bine pretul chiriei sau valoarea garantiei imobiliare.

Proprietarii nu trebuie sa isi stabileasca singuri pretul locuintelor, ci, mai degraba, sa apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Sansele tranzactionarii la un pret corect cresc, iar timpul necesar vanzarii imobilului scade.

Stabilirea valorii unei proprietati

Primele lucruri pe care le au in vedere specialistii evaluatori imobiliari sunt pozitionarea, accesibilitatea si lichiditatea zonei. Amplasamentul si vecinatatile sunt foarte importante. Daca in apropierea locuintei se afla un supermarket, un spital, o scoala sau un parc, pretul va creste considerabil. Materialele de constructie si finisajele sunt criterii la fel de importante in stabilirea valorii unui imobil.

Proprietarul trebuie sa ii puna la dispozitia evaluatorului imobiliar toate actele si documentele necesare, de la cartea tehnica a constructiei si actele de proprietate, pana la documentatia cadastrala si certificatul energetic. Aspectul locuintei este un criteriu important in stabilirea unui pret corect de vanzare sau de inchiriere.

Asadar, locuinta trebuie sa fie igienizata, iar izolarea termica sau inlocuirea finisajelor invechite reprezinta atuuri semnificative in stabilirea unui pret mai mare de vanzare sau de inchiriere.

Situatii in care este necesara evaluarea imobiliara

Cazurile in care este necesar ca proprietarii de locuinte sa ia legatura cu un evaluator imobiliar sunt multiple. Evaluarea proprietatii poate fi solicitata fie pentru a determina valoarea corecta a acesteia, fie pentru a stabili valoarea impozitului pe proprietate sau a sumei maxime pe care proprietarii o pot obtine sub forma de imprumut pentru a face lucrari de modernizare in incinta.

Pe de alta parte, cumpararea unei locuinte prin credit imobiliar necesita o evaluare corecta a proprietatii, astfel incat creditorul sa isi poata recupera banii imprumutati prin vanzarea locuintei, daca solicitantul imprumutului nu va putea sa isi plateasca ratele. Nu in ultimul rand, evaluarea imobiliara este necesara si in caz de refinantare sau in cazul obtinerii unui imprumut.