Parodontoza: cât de importantă este prevenția acestei boli și cum se face

0

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boală parodontală, este o afecțiune degenerativă cronică a țesuturilor din jurul dinților, care poate reduce capacitatea structurilor de suport dentare de a mai menține dinții pe arcada dentară. În general, parodontoza poate fi evitată, prin menținerea unei bune igiene orale, evitarea factorilor de risc și prin vizite regulate la dentist.

De ce este importantă prevenția?

Prevenția sau profilaxia bolilor orale sau gingivale este importantă pentru menținerea sănătății dentare și generale a organismului. Neglijarea sănătății orale și nerespectarea regulilor generale de profilaxie cresc probabilitatea de apariție a bolilor orale, strâns legate de diferite condiții de sănătate sistemice, precum bolile cardiovasculare. De asemenea, deoarece tratamentul afecțiunilor orale, precum un tratament parodontoza, pot fi costisitoare și pot implica proceduri invazive și dureroase, prevenția bolilor orale poate ajuta la evitarea cheltuielilor și la menținerea confortului și stării de bine a pacientului.

Cum este prevenită parodontoza?

Respectarea cu rigurozitate a unui program zilnic de îngrijire a dinților și menținerea unui stil de viață sănătos, ce presupune o alimentație echilibrată, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și evitarea fumatului și a consumului de alcool, sunt factorii principali care contribuie la prevenirea parodontozei. În plus, anumite proceduri efectuate doar în cabinetul stomatologic, prin intermediul unui aparat de detartraj cu ultrasunete, constituie modalități cel puțin la fel de importante de profilaxie dentară.

Ce presupune profilaxia dentară profesională?

Pe lângă modalitățile de prevenire a parodontozei care nu implică vizita la stomatolog, există și o serie de proceduri stomatologice preventive efectuate de către un specialist stomatolog pentru a menține sănătatea orală a pacientului.

Procedurile de profilaxie dentară profesionale includ:

– detartrajul (procedeu stomatologic prin care se îndepărtează tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților);

– periajul profesional (presupune curățarea dinților cu ajutorul unor instrumente speciale, pentru a îndepărta resturile alimentare și placă bacteriană din spațiile greu accesibile);

– AirFlow (tehnică de curățare dentară care utilizează un dispozitiv special ce combină apă, aer și pulbere de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele, tartrul, placă bacteriană și alte impurități de pe suprafața dinților);

– fluorizarea (tratament stomatologic profilactic, ce presupune aplicarea unei substanțe cu conținut de fluor pe suprafața dinților, pentru a preveni apariția cariilor dentare și demineralizarea dinților).