Panouri solare cu tuburi vidate sau panouri solare plane. Ce alegem, care sunt mai eficiente?

0

Pe masura ce ne apropiem de anotimpul rece facturile la energie electrica incep sa fie din ce in ce mai mari, costurile cu incalzirea locuintei se maresc. Costurile cu energia electrica pot fi reduse usor prin montarea unor panouri solare, care ne scapa de o economie nedorita si de lipsa confortului din locuinte.

Panourile solare termice transforma energia solara in energie termica, asigurand o sursa de energie electrica permanenta indiferent de sezon. Cu energia electrica produsa cu ajutorul panourilor solare intreaga locuinta este incalzita perfect iarna, apa calda este la discretie in permanenta, facturile la final de luna sunt mult mai mici.

Pentru a avea instalatii eficiente bazate pe panouri solare putem alege panourile solare cu tuburi vidate sau pe cele plane. Care ar fi deosebirile dintre ele si care sunt mai bune? Daca este sa ne gandim la eficienta panourile solare plane par sa fie mult mai bune, dar pe termen lung cele cu tuburi vidate se pot dovedi mult mai rezistente la utilizare continua.

Randamentul panourilor solare plane este apropiat de cel al panourilor cu tuburi vidate doar in zilele foarte calduroase, dar pe tot anul panourile cu tuburi vidate au eficienta mai mare cu pana la 40% raportat la panourile solare plane.

Panourile solare cu tuburi vidate pot functiona bine si cand e foarte frig afara, panourile plane nu fac fata foarte bine temperaturilor prea mici. Pe de alta parte panourile solare cu tuburi au straturi de absorbtie selectia, izolatie termica si merg bine si cand e innorat, se inlocuiesc si se repara usor fara golirea intregului sistem, asta spre deosebire de cele plane care impun golirea sistemelor de incalzire.

Tuburile de la panourile moderne permit colectarea mai usoara a rezelor solare, cele plane au randament maxim doar la amiaza. Vantul si temperaturile joase nu afecteaza utilizarea panourilor cu tuburi vidate tocmai din cauza vidului din interior, cu rol izolator.

Durata de viata a panourilor cu tuburi este mai mare pe termen lung, rezistenta la uzura este mai buna. Depinde de fiecare si de buget ce tip de panouri alege, ambele pot sa faca fata unei locuinte cu dimensiuni obisnuite si sa o incalzeasca sau sa ofere apa calda menajera la discretie.