ORA DE IARNĂ: Cum ne influențează această schimbare

0
Foto: Libertatea.ro

Weekendul acesta România trece la ora de iarnă! Astfel ora 04:00 a nopţii de sâmbătă spre duminică devine ora 03:00. În unele cazuri această schimbare ne poate influența negativ sau pozitiv. Iată despre ce este vorba!

Schimbarea orei s-a produs în timpul Primului Război Mondial. Oraşul Brandon din Canada a fost primul care a folosit acest sistem, trecând la ora de vară, în 17 aprilie 1916. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1931. Însă, din 1997, ţara noastră a adoptat ora oficială de vară şi de iarnă în aceeaşi zi cu statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit click.ro, la ora oficială de iarnă trecem în  ultima duminică a lunii octombrie, iar la cea de vară în ultima duminică a lunii martie.

Cum ne afectează organismul?

„Ura! Vom dormi mai mult!” se bucură cei care se trezesc cu greu dimineaţa. Este adevărat dacă ne raportăm la ziua de duminică dar, spun specialiştii, în următoarea perioadă s-ar putea ca unii dintre noi să se simtă mult mai obosiţi decât în mod normal. Modificarea orei de somn, indiferent că ne referim la ora de iarnă sau la cea de vară, ne dereglează ceasul biologic. La rândul ei, oboseala acumulată duce, în multe cazuri, la stări anxioase, melancolice, depresie, lipsa de concentrare şi randament.

Trecerea la ora de iarnă ne face mai veseli

Cercetătorii britanici au descoperit că o oră în plus de somn ne dă mai multă energie şi ne face mai optimişti, informează Daily Mail, citând un studiu realizat pe 3.000 de voluntari. Dacă bărbaţii consideră că duminică, 28 octombrie, e o zi cu 54% mai bună decât restul zilelor de peste an, femeile o consideră cu 45% mai bună ca restul.

Ce e de făcut ca să suportăm mai ușor trecerea la ora de iarnă?

Așadar, ar fi bine să respectăm câteva reguli pentru a trece mai ușor peste această perioadă. Prin urmare, odihna de la prânz e recomandată în orice situaţie. Potivit click.ro, e bine să facem multă mişcare, să fim activi în cursul zilei, să evităm sedentarismul şi să avem o alimentaţie echilibrată. Sunt de evitat cafeaua, ciocolata, băuturile energizante.