Designul arhitectural este conceptul care se concentreaza pe componentele sau elementele unei structuri sau ale unui sistem si le unifica intr-un intreg coerent si functional, in conformitate cu o abordare speciala pentru atingerea scopului (obiectivelor) sub constrangerilor si limitarilor date.
Pentru multi clienti, lucrul cu un arhitect pare a fi un proces complicat, dar ceea ce nu stiu este ca majoritatea arhitectilor folosesc un proces tipic de proiectare pentru a finaliza serviciile pentru o noua constructie. Exista, in general, 5 faze ale procesului de proiectare pe care un arhitect trebuie sa le efectueze pentru a finaliza un proiect. Printre acestea sunt incluse si servicii de proiectare si arhitecturala care au rolul de a defini clar ce cladire va fi construita, cu toate datele aferente.
Fazele procesului de proiectare arhitecturala si ce inseamna acest lucru
Exista mai multe faze pentru a se obtine un proiect complet, fie ca este vorba despre DTOE sau despre alte tipuri de proiecte si prin urmare acestea trebuie sa fie intelese de client inainte de a apela la serviciile unui arhitect.
Design schematic:
Designul schematic este prima faza a oricarui proiect. In acest pas, un arhitect vorbeste cu clientul pentru a determina cerintele si obiectivele proiectului. Arhitectul incepe de obicei cu schite sau randari care ilustreaza elementele de baza ale designului.
Aceasta include adesea relatii spatiale, precum si elemente si forme de baza pe care proprietarul le-ar putea dori. In plus, ancheta initiala a reglementarilor jurisdictionale este finalizata in acest moment. Estimarile initiale ale costurilor sunt, de asemenea, investigate pe baza dimensiunii si complexitatii totale a proiectului.
Arhitectul ataseaza, de asemenea, un cost aproximativ aproximativ fiecarei optiuni pentru a ajuta clientul sa selecteze un design care sa raspunda preferintelor sale estetice si cerintelor de buget. Va avea, de asemenea, posibilitatea de a solicita orice modificari dorite sa fie aduse designului preferat. Odata ce este selectata optiunea de proiectare care se potriveste cel mai bine nevoilor clientului, procesul de rafinare a designului incepe in timpul fazei de dezvoltare a designului.
Dezvoltarea designului prin prisma unui arhitect
Dezvoltarea designului colecteaza rezultatele fazei de proiectare schematica si le duce cu un pas mai departe. Aceasta faza implica finalizarea proiectarii si specificarii elementelor, cum ar fi materialele, locatiile usilor si ferestrelor si detaliile structurale generale.
Dezvoltarea designului produce, de obicei, un plan de amplasament mai detaliat, precum si planuri de podea, elevatii si desene de sectiune cu dimensiuni complete.
In aceasta faza proiectul incepe sa prinda forma si sa devina mai vizibil pentru client. Daca apar unele modificari solicitate pot fi facute in aceasta faza, dar uneori vor implica si costuri suplimentare, mai ales daca necesita modificari majore si timp alocat de arhitect. Este foarte important de mentionat faptul ca discutiile cu arhitectul ar trebui sa se desfasoare cat mai onest posibil astfel incat acesta sa inteleaga clar ce trebuie sa faca si ce se vrea de la el pentru a se evita costurile suplimentare si chiar eventualele disensiuni care pot aparea.