Neîncrederea în sine – problema psihică a societății actuale și cauzele acesteia

0

Natura umană în sine este un sistem complex. Problemele care pot afecta încrederea în sine pot surveni din factori atât interni, cât și externi. Mai mult decât atât, nu este stabilită o etapă a vieții când a fost declanșat acel sentiment de anxietate și devalorizare a sinelui.

De cele mai multe ori, acestă afecțiune este percepută ca fiind ceva trecător. Dacă starea este accentuată și se regăsește în modul de a gândi pe o perioadă îndelungată, acest aspect se poate soluționa într-o evaluare psihologică de specialitate. Alegerea de a merge să discuți cu un psiholog este o soluție optimă, indiferent de context. Un loc în care domină profesionalismul este Centrul Psihologic PsihArt.

Problemele de neîncredere în sine își au originea adesea în valorile exigente impuse de societatea actuală alături de mesajele subtile sau directe primite în copilarie cum ar fi: nu fac suficient, nu fac bine, comparația excesivă cu performanța altor copii, lipsa feedback-ului parental referitor la propria dezvoltare cognitiv-emoțională, absenteismul sau abuzul parintilor, etc.

La acest aspect se adaugă și mentalitatea din vechime care etichetează persoanele în funcție de alegeri. În această categorie intră și discuția cu un psiholog. Prin urmare, cei care ajung să ceară ajutorul unui psiholog sunt nebuni. O privire de ansamblu duce la ideea că îngrijirea sănătății psihice aduce beneficii pe toate planurile.

Departe de adevăr, aceste concepții trebuie depășite. În final, starea de bine ține de fiecare persoană în parte. Suntem datori față de noi, să avem grijă de sănătate atât pe plan fizic, cât și pe plan psihic.

În cele ce urmează vor fi abordate cauzele ce determină pierderea încrederii în forțele proprii.

Stima de sine scăzută – problemă frecventă regăsită în cercurile sociale

Standardele impuse de societatea actuală sunt adesea nerealiste și aproape imposibil de atins. Eforturile constante de integrare duc la anxietate și frustrări. Acești doi inamici puternici ai încrederii în sine nu ar trebui sa zdruncine încrederea în forțele proprii.

Recomandat este ca asemenea probleme să fie discutate cu psihologii de la Centru Psihologic PsihArt. Aceștia oferă consiliere de specialitate pentru a depăși barierele impuse de gândurile negative. Se poate spune că a devenit o obișnuință ca aceste persoane să reprime aceste probleme.

Este cunoscut faptul că această alegere nu trateză cauza. Activitățile zilnice vor fi în continuare afectate. Discuția cu un psiholog specialist de la Centrul Psihologic PsihArt reprezintă o soluție optimă. Rezultatele nu vor întârzia să apară în demersul diferitelor acțiuni cotidiene.

Unele simptome ale acestei afecțiuni se pot observa în modul de a reacționa la un feedback oferit. Persoanele cu stima de sine scăzută se simt adesea inconfortabil atunci când primesc aprecieri și un raspuns negativ îi poate dărâma.

Cauzele sunt diverse. Acestea pot fi rezultatul unei lipse de apreciere constantă din copilărie sau sentimentul că oricât s-ar strădui la muncă, nu sunt apreciați. Acestea nu sunt altceva decât frustrări adunate. Din nefericire, incorectitudinea în acordarea aprecierilor și alte motive fac parte din societatea actuală. Se poate spune despre cei cărora nu le pasă de absolut nimic și care au încredere în forțele proprii, în ciuda rezultatelor negative, că sunt fericiți mereu.

Indiferent de probleme, psihologii specialiști pot sa confirme faptul că majoritatea afecțiunilor psihice țin de modul de a percepe viața. Prin urmare, o discuție ghidată corespunzător poate elimina acel gol resimțit în momentele depresive și anxioase.

Psihologii de la Centrul Psihologic PsihArt oferă un sprijin pentru o categorie variată de probleme pentru a readuce bucuria de a trăi. Echilibrul și armonia ar trebui să facă parte din viața fiecărei persoane. Serviciile oferite se pot regăsi pe https://www.psihart.ro/.