Mixere planetare pentru bucătării profesionale

0

Diverse modele de mixere planetare sunt utilizate în prezent în industria alimentară, chimică, farmaceutică, dar și în alte sectoare de activitate, pentru amestecarea unor componente cu vâscozitate medie până la vâscozitate înaltă.

Ele pot să amestece perfect diverse combinații de lichide cu alte lichide, ingrediente lichide și uscate, diverse tipuri de produse uscate, produse uscate și păstoase.

Mixerul planetar, o invenție pentru ușurarea muncii în bucătărie

Un mixer planetar este un aparat electric gastronomic profesional conceput pentru a amesteca ingrediente de orice grad de vâscozitate, uneori chiar mai bine decât orice alt tip de mixer culinar.

Denumirea de mixer planetar provine de la faptul că este mixerul ce are o dublă mișcare. Cel ce l-a botezat astfel a făcut o analogie cu mișcarea planetelor.

Un mixer convențional staționar sau manual are duzele care se rotesc doar în jurul propriilor axe, aici însă, la această categorie de mixere, duzele se rotesc ca la orice mixer clasic, dar și platforma de care sunt fixate se rotește. Având astfel o dublă rotație, se accelerează procesul de amestecare, făcându-l mai eficient, de o calitate mai bună.

Trebuie precizat din start că mixerele planetare sunt în esență niște dispozitive staționare.

Aceste aparate gastronomice au fost utilizate inițial în industria HoReCa mai ales în laboratoarele de cofetărie, patiserie, dar mai apoi s-au răspândit și în bucătăriile profesionale, deoarece permit lucrul cu un volum mai mare de ingrediente într-o unitate de timp.

De regulă, mixerele planetare profesionale sunt echipamente care au dimensiuni ale bolului de amestecare mai mari.

Un astfel de dispozitiv impresionant este instalat de regulă pe podea și fixat prin anumite elemente speciale. El își arată utilitatea mai ales dacă este folosit la amestecarea unui volum foarte mare de ingrediente. Mixerul planetar nu se limitează doar la prepararea de creme, sosuri, fiind un utilaj culinar complex.

Indiferent dacă este mai mare sau mai mic, un mixer planetar profesional poate să frământe aluaturi de orice consistență, să bată frișcă și smântână, să pregătească amestecuri în foarte multe combinații, multe dintre ele spectaculoase gastronomic.

La achiziția unui mixer planetar profesional trebuie să aveți în vedere:

– materialul din care este fabricat acest echipament HoReCa: cele din oțel inoxidabil sunt cele mai bune tari și au performanțe ridicate, durabilitate, sunt ușor de întreținut;

– chiar dacă au un preț un pic mai ridicat, sunt întotdeauna de preferat acelor modele care au și elemente din plastic;

– un mixer planetar poate să fie atât standard, cât și extins: un mixer planetar din categoria echipamentelor HoReCa include de regulă și o serie de accesorii suplimentare foarte necesare într-o bucătărie profesională, care pot transforma mixerul planetar în cauză și într-un storcător, într-un feliator de legume, într-o mașină de tocat carne etc.;

– capacitatea bolului de lucru trebuie să fie aleasă în funcție de nevoile existente, dar și de spațiul disponibil pentru instalare;

– tipul panoului de control este și el important, deoarece panourile de comandă pot fi tactile sau mecanice.

Fiecare tip de mixer planetar vine cu argumente pro sau contra. De exemplu, un panou tactil este mai ușor de citit, în schimb un panou mecanic al unui asemenea dispozitiv este un pic mai robust.

Principalele avantaje ale unei mixer planetar sunt: puterea mare, randamentul deosebit, funcționalitățile speciale.

Indiferent de ingredientele amestecate, care au vâscozități diferite, rezultatul final este mult mai rapid și mai bun decât în cazul utilizării unui alt tip de mixer, iar aspectul ergonomic al dispozitivului permite ca acesta să se integreze foarte bine în dotările oricărei bucătării profesionale.

Avantajele mixerelor planetare gastronomice

– utilizarea la fabricarea acestor echipamente de materiale și componente de calitate superioară care corespund normelor europene în materie;

– tehnologii înalte, adaptate pentru amestecarea produselor specifice din domeniul gastronomic;

– uniformizarea ridicată a produselor finale, chiar și în cazul unor ingrediente dificil de amestecat în alt mod;

– randament ridicat și timp de amestecare scurt;

– curățare și întreținere ușoară;

– calitate și fiabilitate ridicată, alături de o durabilitate în funcționare fără probleme.

În concluzie, deși mixerul planetar are niște dimensiuni ceva mai mari decât un mixer clasic și consumă mai multă energie, iar prețul este mai ridicat, având în vedere că este un echipament multifuncțional care nu se reduce doar la a amesteca diverse ingrediente, chiar merită să existe unul în orice unitate HoReCa de top.