Mata Hari, 100 de ani de la dispariția celei mai celebre femei fatale a lumii

0

Poate una dintre cele mai controversate, misterioase si fascinante mituri ale secolului trecut, legenda Mata Hari ramane si acum, la implinirea a fix o suta de ani de la disparitie, la fel de seducatoare, tulburatoare, plina de farmec si invaluita in acea aura de magie, pe care numeroasele carti, biografii si productii cinematografice care au urmat s-au straduit sa i-o pastreze intacta.

Mata Hari a fost si ramane nedetronata de niciun alt simbol al femeii fatale, ea fiind cea care a reusit sa aduca la un alt nivel tot ce se stia pana  atunci, in zorii secolului XX,  despre arta, puterea, seductia si inteligenta uni curtezane. Cu o origine modesta, care nu i-ar fi permis in mod firesc sa aspire la luxul, opulenta si relatiile cu elitele vremii, de la politicieni, ofiteri, generali, oameni de afaceri influenti,  si pana la  printi si capete incoronate, care i-au marcat viata, Mata Hari a nesocotit fara teama toate preceptele si tabu-urile din timpul sau, pentru a-si croi un destin unic, reusind sa scandalizeze o lume intreaga, dar si sa fascineze in aceeasi masura.

Reprezentatiile sale unice, socante  la acea vreme, cu dansuri exotice, executate aproape goala, umpleau salile din marile orase din intreaga Europa, starnind un interes urias, iar lumea buna, in pofida pretentiilor si a pretiozitatii caracteristice, se inghesuia sa o vada, fie din curiozitate, fie din admiratie, iar pentru asta plateau bani grei. Tot sume uriase erau dispusi sa-i ofere barbati celebri si puternici  ai acelor timpuri, lasandu-se sedusi de farmecele ei.

Aceasta viata de lux exorbitant, din care nu au lipsit scandalurile si excesele de tot felul, nu i-ar fi fost permisa daca Mata Hari nu ar fi fost inzestrata cu calitati deosebite, precum frumusete, talent, sex appeal, inteligenta, capacitate neobisnuita de seductie, devenite surse de inspiratie si conditii obligatorii pentru escorte de lux din timpul nostru.

Potentialul si valoarea acestor  adevarate „arme” de care Mata Hari a profitat la maximum au fost intuite , se spune, de serviciile secrete franceze si germane, care ar fi folosit-o ca agent in perioda tumultuoasa a Primului Razboi Mondial, cand numeroasele ei relatii in cercurile influente puteau sa incline balanta in favoarea uneia sau a celeilalte tabere implicate in marea  conflagratie de la inceputul secolului trecut.

Aceasta utima etapa din viata celei mai celebre femei fatale, marcata de spionaj, conspiratie si sume colosale  de bani primite de ea pentru serviciile facute fie pentru germani, fie pentru francezi, ii va aduce si sfarsitul tragic, dupa un proces teribil, fiind acuzata de inalta tradare, de spionaj,  fara probe certe, doar cu suspiciunile alimentate de sferele influente.

Avea sa moara sub tirul unui pluton de executie, intr-o zi de octombrie din 1917 si chiar si despre acest ultim moment din viata ei de fabuloasa dainuie mai multe  legende, ca in ultima clipa s-ar fi dezgolit in fata militarilor, ar fi flirtat asa cum a facut toata viata, pentru inca o data, cu barbatii care care urmau sa execute condamnarea sa la moarte sau  ca ar fi ramas pana la final calma si impacata cu destinul ei tragic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.