Majoritatea oamenilor nu aplică loţiunea de protecţie solară corect. Soluţia recomandată de cercetători

0
65
Foto: HLN.be

Utilizatori de creme de protecţie solară obţin mai puţin de jumătate din protecţia trecută pe eticheta produsului, arată un studiu realizat de Universitatea King’s College din Londra. Motivul este legat de faptul că nu se respectă modul de aplicare recomandat de producători. 

Cercetătorii de la Universitatea King’s College din Londra au evaluat cât de mult beneficiază oamenii de protecţie solară atunci când folosesc în mod tipic produsele de pe piaţă, scrie adevarul.ro. Oamenii nu primesc beneficiul complet de blocare a radiaţiilor ultraviolete de protecţie solară, deoarece aplică loţiunea într-un strat mai subţire decât recomandă producătorii, concluzionează studiul publicat în revista „Acta Dermato-Venereology”, citată de Science Daily.

În primul experiment de acest fel, echipa universităţii a evaluat deteriorarea ADN-ului în piele după ce a diminuat grosimea stratului de protecţie solară aplicat sub 2 mg / cm2 – cantitatea pe care producătorii o utilizează pentru a-şi atinge coeficientul de protecţie „SPF” anunţat pe eticheta produsului.

Rezultatele au arătat că loţiunile cu un factor de protecţie solară (SPF) de 50, aplicate într-un mod tipic, ar oferi în cel mai bun caz 40% din protecţia aşteptată. Constatările au determinat echipa de cercetători să sugereze consumatorilor să folosească o protecţie solară SPF mult mai mare decât cred ei că este necesar, pentru a se asigura că sunt protejaţi de daunele provocate de soare, mai arată adevarul.ro

Cinci zile de expunere la doză mare de UVR cu agentul de protecţie solară aplicat la 2mg / cm2 au arătat o deteriorare semnificativ mai mică decât expunerea la doza unică de UVR fără protecţie solară.

Autorul raportului, profesorul Antony Young de la King’s College din Londra, a declarat: „Nu exista nicio controversă legată de faptul că loţiunile de protecţie solară asigură o protecţie importantă împotriva cancerului cauzat de impactul razelor ultraviolete ale soarelui. Cu toate acestea, ceea ce arată această cercetare este că modul în care este aplicată protecţia solară joacă un rol important în determinarea eficienţei acesteia.”