Lucruri pe care nu le stiai despre Ethereum

0

Cat de multe lucruri stiti despre Ethereum? Daca numele Bitcoin este destul de cunoscut, cei care nu stapanesc prea bine domeniul criptomonedelor este posibil nici macar sa nu fi auzit de Ethereum. Aceasta este o alta moneda digitala.

Dincolo de pret Ethereum si valoarea de piata, exista mai multe lucruri interesante in legatura cu Ethereum. Iata cateva dintre ele:

Un milion de tranzactii intr-o singura zi

Sa incepem cu cateva cifre si informatii brute despre Ethereum. Ether (criptomoneda a carui blockchain este generat de platforma Ethereum) a procesat peste 497.000.000 de tranzactii pana in vara lui 2019. Da, este o cifra uriasa. Volumul Ethereum a crescut cu 100 de milioane in doar sapte luni. In ultima vreme, reteaua a crescut exponential.

Cel mai mic numar de tranzactii zilnice este de 1.329 si a fost inregistrat pe 9 august 2015. La 4 ianuarie 2018, reteaua a procesat 1.349.890 de tranzactii intr-o singura zi.

O treime din activele Ethereum se afla in mainile „balenelor”

Cat de multe criptomonede Ethereum detine o persoana obisnuita? Probabil, o suma decenta. Cel mai probabil intre 2 si 10 Ether.

S-a stabilit  ca o treime din toate activele Ethereum sunt in mainile a doar 376 de persoane, asa numitii „whales” (balene). Denumirea de „whales” pentru indivizi care detin o cantitate semnificativa dintr-o anumita moneda  vine de la faptul ca, atunci cand cumpara sau vand, fac valuri pe piata.

Conform Chainalysis, efectul acestor „balene” este minim, deoarece acestea detin Ethereum dar nu tranzactioneaza. Valoarea medie a tranzactiilor unei „balene” este in valoare de 1 milion USD. In medie, aceasta tranzactie determina o crestere de 0,1 a volatilitatii doua zile mai tarziu.

Cea mai scumpa tranzactie Ethereum realizata vreodata

Un comision de 2.100 Ethereum pentru o singura tranzactie, va puteti imagina asta? In februarie 2019, un cont necunoscut a efectuat un transfer de 0.1 ETH (14,69 dolar) si a platit 2.100 ETH comision de tranzactie, in valoare de aproximativ 300.000 dolari la acea vreme. Se pare ca bietul om a incurcat comisionul tranzactiei cu intreaga valoare.

Comisionul Taxa de 2.100 ETH a fost incasata in ETH Sparkpool. Din fericire, „piscina miniera” a inghetat aceasta cantitate imensa de ETH si a decis sa astepte sa fie contactata de expeditor.

Ambele parti au convenit sa imparta recompensa miniera si Sparkpool a returnat 1.050 ETH expeditorului. Un final fericit.

Ethereum – calculatorul virtual al lumii

Blockchain-ul este pentru criptomonede ceea ce internetul este pentru email, adica un mare sistem deasupra caruia se pot construi aplicatii pentru a satisface diverse nevoi.

Daca Blockchainul Bitcoin a fost gandit pentru a fi un sistem urias peer-to-peer pentru transferuri de bani, Blockchain-ul Ethereum este ca un windows, gandit sa ruleze aplicatii descentralizate. Aplicatii ce pot fi rulate folosind Ethereum sunt: contracte smart, crowdfunding, sisteme de votare, asigurari, aplicatii descentralizate, retele sociale, etc.