Lucrezi de acasă? Iată câteva idei pentru biroul din dormitor!

0
90
Foto: jysk.ro

A devenit un nou trend să lucrezi de acasă. Tot mai mulți oameni lasă birourile reci pe fotoliile confortabile de acasă și încet-încet își amenajează un spațiu de lucru chiar în dormitor! Specialiștii de la Jysk vin cu câteva sfaturi dacă vrei și tu să muncești de acasă într-un spațiu primitor.

Munca de acasă are avantaje si dezavantaje. Avantajele sunt evidente – nu mai petreci ore intregi pe drum, prin metrou sau in trafic, stai in spatiu care e cel mai placut pentru tine, acasă, nu trebuie să te trezesti dimineata mai devreme, sa te machiezi și să îți alegi hainele de birou. In plus, de cele mai multe ori iti poti programa orele de lucru cum vrei tu, important e sa iti faci treaba.

Totusi, exista si dezavantaje. Am avut colege din lumea presei pentru care lucrul de acasă era foarte complicat. Asta pentru ca, atunci cand lucrezi in acelasi spatiu in care locuiesti, poti fi distras foarte repede. Mai dai o tură la frigider sa vezi ce poți să mai ronțăi, mai deschizi televizorul să vezi ce știri sunt, îți mai faci o cafea și gata… S-a făcut ora 6 seara.

De aceea, dacă lucrezi de acasă trebuie să fii disciplinat. Evită capcana lui “Lasă că termin diseară”. E tentant să pierzi vremea toată ziua, mai ales dacă nu ai pe nimeni care să te întrebe ce mai faci și cu ce te ocupi. Încearcă însă să îți faci un program de lucru pe care să îl respecți și nu amesteca distracția cu munca, chiar dacă lucrezi de acasă. Astfel vei termina treaba la timp și nu te va măcina faptul că mai ai chestii de făcut seara.

Se spune că atunci când lucrezi așezat pe pat salvezi spațiu prețios din apartament. Specialiștii spun că trebuie să păstrezi un colț ocupat cu un birou mare și un scaun de birou care ocupă loc. O comodă cu sertare în care să ții acte și un suport portabil pentru laptop sunt tot ce ai nevoie.

Evită riscul de a avea probleme cu spatele sau cu gâtul. Atunci când stai întins în pat la laptop sunt șanse mari să ai o poziție greșită, care în timp îți va cauza dureri de spate. O soluție bună este un pat sau o somieră ajustabilă, care îți permite să stai cu partea superioară a corpului ridicată. Asigură-te că zona lombară se sprijină corect și folosește perne pentru spate care să îți susțină mijlocul. Nu uita ca, din când în când, să schimbi poziția în care stai sau să te ridici și să te miști 5-10 minute, mai ales dacă lucrezi mai multe ore din pat.

Dacă obișnuiești să lucrezi în pat, este posibil ca la un moment dat să asociezi patul cu munca, iar asta te va împiedica să te odihnești. Ideal ar fi ca patul să fie folosit pentru odihnă, pentru că astfel îl vei asocia cu relaxarea și vei dormi mai bine. Asocierea patului cu munca depinde de personalitatea ta, dar și de tipul de muncă, de cât de plăcut sau stresant este ceea ce lucrezi.

Dacă ai o activitate care îți place, de exemplu, chiar te relaxezi scriind un articol pentru blogul personal sau editând niște poze, atunci nu o să simți că munca te stresează. Dacă, în schimb, faci ceva care nu îți place, vei ajunge să nu te mai simți bine în pat și nu vei mai dormi bine, pentru că vei simți că dormi la tine în birou.

Dacă simți că te încadrezi în ultima categorie, atunci ar trebui să transformi dormitorul într-o zonă fără obiecte electronice și să nu lucrezi din dormitor. Lasa-ți telefonul la încărcat în altă cameră și folosește un ceas clasic cu alarmă care să te trezească dimineață. Poți citi aici mai multe despre efectul pe care lumina albastră a electronicelor îl are asupra somnului.

Toate accesoriile necesare le gasesti pe www.jysk.ro sau in magazinele fizice din tara!