Lapte praf sau lapte de mamă? Tu ce alegi pentru copilul tău?

0

Pentru că acum se pot comanda diverse sortimente de lapte praf ieftin de pe net, multe mămici preferă ca să renunțe la alăptatul natural folosind varianta mai comodă a hrănitului artificial.

Copiii hrăniți cu formule de lapte praf dorm mai bine?

În primele câteva luni de viață, spun nutriționiștii pediatri, copii care sunt hrăniți cu lapte praf se trezesc mai rar noaptea, sunt mai liniștiți decât aceia care sunt alăptați natural. Motivul? Bebelușii tind să se trezească din somn și plâng atunci când simt foame. Pentru că este nevoie de mai mult timp pentru micuți ca să digere formulele de lapte praf decât laptele matern ei nu mai sunt așa de agitați.

Hrănirea cu lapte praf versus alăptarea naturală și somnul sugarilor

S-ar putea ca să te întrebi cum ar putea afecta laptele matern și respectiv laptele praf obiceiurile de somn ale copilașului tău.

În primele luni de viață, bebelușii hrăniți cu formule de lapte praf sunt mai liniștiți decât cei hrăniți la sân, deja s-a demonstrat asta.

Laptele matern este conceput în mod natural pentru a hrăni copilul foarte bine în condițiile în care este și foarte ușor absorbit în organismul celui mic.

Nimeni nu poate contesta faptul că laptele de mamă este un aliment „perfect”, deoarece include în conținutul său toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care un copil are nevoie favorizând dezvoltarea sa rapidă și armonioasă. Formulele de lapte praf realizate de producătorii actuali nu au același profil nutritiv ca și laptele matern și de aceea nu poate să rivalizeze 100% cu acesta.

Tocmai din această cauză, din pricina ingredientelor pe care le conține, foarte sățioase, este nevoie de mai mult timp pentru bebeluși ca să în digere.

Deci, s-ar putea să pară pentru multe mămici că diferitele sortimente de lapte praf, dintre care multe se pot comanda acum comod, chiar online, reprezintă cea mai bună variantă pentru primele luni de viață ale sugarilor.

Totuși, ar trebui spus că în nouă luni dispar și toate diferențele referitoare la obiceiurile legate de somn.

Plus că majoritatea experților sunt de acord că alăptarea este ideală, chiar dacă duce la probleme de somn temporar la copilul tău, deoarece este asociată cu diaree și infecții reduse, risc mai mic de sindrom de moarte subită în primul an, dezvoltare intelectuală și motorie mai bună și multe altele.

Având în vedere aceste lucruri, medicul pediatru este acela care poate să recomande care este cea mai bună strategie de hrănire în cazul specific al copilului tău sugar.

Compararea laptelui matern cu formulele de lapte praf comercializate azi

Există aspecte în care o formulă de lapte praf este similară cu laptele matern: ambele furnizează energia, hidratarea și nutrienții de care copilul are nevoie pentru a putea să crească relativ armonios.

Totuși, trebuie ca să recunoaștem cinstit că, în ciuda progreselor în modul în care este fabricat laptele praf pentru copii, acesta nu se apropie încă de minunatele beneficii pentru sănătate aduse de laptele de mamă. Laptele uman a evoluat de-a lungul a milioane de ani pentru a fi hrana perfectă pentru bebelușii umani. Este mult mai complex decât laptele altor mamifere, deoarece are misiunea de a construi creiere mai complexe și sistemele imunitare și digestive mai puternice.

În schimb, laptele de vacă, din care este făcută cea mai mare parte a formulelor de lapte praf răspunde nevoilor specifice ale… vițeilor, nu oamenilor! Motiv pentru care trebuie prelucrat intens atunci când este transformat și introdus în compoziția laptelui praf pentru bebeluși.

Având în vedere cele de mai sus, alegeți cu inteligență și multă responsabilitate, modul în care vă hrăniți copilul în primele luni de viață.