„Nu stiu cine a inventat pantofii cu toc, dar stiu ca femeile ii vor fi vesnic recunoscatoare“, spunea celebra Marilyn Monroe.Ei bine, exista o multime de oameni carora Marilyn si celelalte femei ar fi trebuit sa le fie recunoscatoare. Tocul inalt nu a fost inventat cu adevarat, ci a evoluat in timp, datorita prostituatelor venetiene, reginelor Anglei si designerilor francezi.
Noua carte „Pantofi: o istorie ilustrata“ de Rebecca Shawcross (Bloomsbury), prezinta modul in care femeile s-au incaltat de-a lungul timpului, incepand de la cei mai vechi pantofi cunoscuti (mocassinii, care dateaza din anul 3.500 i.Hr., fiind descoperiti intr-o pestera din Armenia) si pana la stilurile avangardiste de pantofi, din zilele noastre.
De asemenea, Shawcross explica in cartea sa modul in care tocurile inalte au devenit sinonime cu sexualitatea feminina.
1. Pantofi Chopine (anii 1400)
Pantofii tip platforma pentru femei, sau chopine, se stie ca isi au originea in budoarele prostituatelor din Venetia.
Avand talpa de 17-20 cm, acesti pantofi ridicau o femeie deasupra rivalilor ei si ii confereau un mers senzual in fata potentialilor clienti. In cele din urma acesti pantofi au devenit populari si in randul aristocratiei, atat in Italia cat si in Imperiul Otoman. Ei reprezentau un simbol al faptului ca erai atat de bogat incat nu aveai nevoie sa muncesti sau sa te deplasezi pe jos.
2. Primele tocuri (anii 1590)
Exista inca dezbateri privind originea tocurilor inalte. Unii cred ca au evoluat de la pantofii chopine. Altii spun ca au venit din Orientul Apropiat, de la incaltamintea de calarie folosita de barbati pentru a se prinde in scara de la sa.
In orice caz, primul document oficial despre un purtator de pantofi cu toc face referire la regina Elisabeta I. Ea a fost pictata purtand o pereche de pantofi cu toc, iar in lucrarea „Queen Elizabeth’s Wardrobe Unlock’d”, istoricul vestimentar Janet Arnold include o lista cu hainele reginei din 1595, printre care si o pereche de pantofi din piele din Spania cu tocuri si arcuri.
3. Tocuri pentru barbati si femei
Pantofii pentru barbati si cei pentru femei au fost aproximativ la fel, cu tocuri, pana in jurul anului 1660. Dupa acest moment, incaltamintea pentru barbati a avut tendinta de a fi mai practica, in timp ce pantofii pentru femei au de venit tot mai ornati cu matasuri, brocarturi, impletituri si catifea.
4. Tocurile rosii (1670)
Primii pantofi Louboutin! Regele Ludovic al XIV-lea al Frantei a impus mai multe tendinte in moda, inclusiv pantofii cu talpa si tocurile rosii, model devenit in zilele noastre marca inregistrata Louboutin. De la varsta de 20 de ani si pana cand a implinit 63 de ani, Ludovic al XIV-lea a purtat doar pantofi cu tocurile acoperite cu piele Morocco rosie.
5. Tocurile Pompadour (1750)
Tocurile frantuzesti, numite si tocuri Pompadour au fost numite asa dupa Madame de Pompadour, amanta regelui Ludovic al XV-lea. Inguste si curbate, aceste tocuri faceau foarte dificila deplasarea, dar erau considerati niste pantofi fantastici de budoar.
Acest stil de pantofi cu toc s-a raspandit de la Paris in toata Europa.
6. Balerinii, pantofii fara toc (1840)
Influentate de revolutiile din America si Franta si de respingerea regalitatii, tocurile pantofilor pentru femei au devenit tot mai mici la inceputul secolului al 19-lea, pana cand au disparut cu totul. Se purta un model asemanator cu papucii pentru balet, legati cu panglici. Imparateasa Josephine, sotia lui Napoleon, se spune ca avea peste 300 de astfel de perechi.
7. Revine moda tocurilor (1850)
Dupa ce moda „balerinilor” a trecut, tocurile au devenit iar populare. Daca in 1851, femeile purtau tocuri de 5 cm, in 1860 deja ajungeau la 20. Tocurile de alama au inceput sa apara la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a aparut si trendul pantofilor din piele.
8. Stiletto (1953)
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Christian Dior a readus trendul pantofilor cu toc. Atunci apar primii pantofi stiletto. Roger Vivier, care a lucrat o perioada pentru Dior, si-a luat titlul de inventator al tocului stiletto. El a inventat tocul din plastic foarte subtire, dar foarte rezistent, pe care l-a numit „tocul cui”.
In secolul XXI, pantofii stiletto au devenit foarte populari in randul domanelor si domnisoarelor pasionate de moda. Cel mai mare avantaj al tocului stiletto este acela ca poate fi purtat atat la tinute elegante, cat si la tinute casual.