Cu toate ca, in prezent, cartile de vizita sunt foarte des intalnite, aceste mici produse de papetarie nu au fost mereu la fel. Astazi, ele pot fi oferite, fara prea multe formalitati, servind unui scop principal: acela de a transmite informatia si datele de contact rapid, de la o persoana la alta. Cum au inceput totusi cartile de vizita sa joace un rol atat de important in mediul de afaceri de azi? Iata in continuare care este istoria celor mai mici obiecte de papetarie.
Chiar daca astazi ele sunt folosite pentru transmiterea directa a datelor de contact, in secolul al XVII-lea, cartile de vizita corespundeau intocmai definitiei lor, fiind folosite pentru anuntarea unei vizite importante. Astfel, aceste articole de papetarie se inmanau personalului casei unui nobil, continand informatii cu privire la cine avea sa le calce pragul, precum si data si ora la care avea sa se intample acest lucru. Alaturi de aceste informatii, erau trecute si distinctiile, titlurile si functiile persoanei care urma sa viziteze locuinta.
Din acest motiv, in Franta regelui Louis al XIV-lea (1643 – 1715), aceste mici obiecte de papetarie
ajunsesera adevarate etichete sociale, odata cu aparitia modelelor ornamentale, cu motive elegante. De aici si pana in sec. al XIX-lea, cartile de vizita patrunsesera in societate, fiind esentiale domnilor acelei epoci. Astfel, puteai intalni in locuintele persoanelor aristocrate o tavita de argint, unde se adunau carti de vizita si mesaje de la vizitatori, obligatia acelor vremuri fiind de a intoarce curtoazia printr-o vizita la resedinta acelor persoane.
Cum au aparut cartile comerciale?
Aceste versiuni pur utile ale cartilor de vizita au aparut in paralel cu acestea, in Londra sec al XVII-lea, timp in care aceste bilete comerciale serveau scopurilor publicitare, continand oferte de munca, de servicii, anunturi si multe altele, la fel ca o rubrica de “mica publicitate” de astazi. Aceste articole de papetarie au devenit din ce in ce mai complexe, cunoscand la randul lor o evolutie in aspect.
Revolutia Industriala
Odata cu ridicarea clasei de mijloc, a luat nastere o noua categorie de persoane: antreprenorii sau micii comercianti, care aveau nevoie de o modalitate rapida si eficienta de a schimba informatii de contact, cum este cazul antreprenorilor din SUA cu cei din Europa. Din acest moment, cartea de vizita a devenit un bilet din hartie groasa sau carton, purtand informatiile si datele de contact ale detinatorilor. Schimbul acestor produse de papetarie se facea in cadrul expozitiilor si prezentarilor acelor vremuri, devenind in secolul al XX-lea populare pe ambele continente.
Astazi
In prezent, majoritatea cartilor de vizita contin cateva informatii esentiale: numele detinatorului, functia, titulatura, compania la care lucreaza, precum si datele de contact (adresa personala sau a companiei, numarul de telefon, adresa de e-mail etc). Astfel, desi au trecut prin multe schimbari, cartile de vizita au ramas, in esenta, aceleasi obiecte de papetarie, cu scopul final de a face o impresie buna. Din acest motiv, pentru a beneficia de carti de vizita de cea mai buna calitate, apeleaza cu incredere la Viamond.ro, furnizor de papetarie si birotica cu experienta de peste 25 de ani in Romania!