Istoria aparatului de aer condiționat

0

Nu este o surpriză pentru nimeni că aparatele de aer condiționat sunt una dintre cele mai importante invenții ale timpului modern – răcorind locuințele, spațiul de la locul de muncă și alte spații considerate importante în ziua de astăzi.

Iată care sunt câteva dintre reperele cheie din istoria aparatului de aer condiționat:

1851 – Răcirea mecanică prinde contur

Dr. John Gorrie din Florida proiectează o mașină care creează gheață folosind un compresor alimentat de cai, apă, vele sau aburi. El a prezentat cu succes mașina de gheață în 1848 și i se acordă brevetul SUA în 1851.

1902 – Prima unitate de răcire

Willis Carrier inventează prima unitate modernă de aer condiționat electric ca o modalitate de a rezolva o problemă de umiditate pentru o companie de publicitate.

1904 – Publicul experimentează răcirea de confort

La Târgul Mondial din St Louis, organizatorii folosesc refrigerarea mecanică pentru a răci clădirea Missouri State, marcând prima dată când publicului american îi este prezentat conceptul de răcire de confort.

1906 – Apare termenul de „aer condiționat”

Stuart W. Cramer din Carolina de Nord utilizează termenul “aer condiționat” într-o cerere de brevet de invenție pe care o descrie ca având rolul de a controla umiditatea și pentru a schimba aerul fabricilor de textile. În 1908, G.B. Wilson devine prima persoană care folosește termenul într-un manual.

1922 – Carrier inventează răcitorul centrifugal

Pentru a ajuta la îmbunătățirea performanțelor și la reducerea costurilor pentru aparatele de climatizare, Carrier inventează răcitorul centrifugal, care are mai puține componente în mișcare și mai puține etape ale compresorului decât unitățile existente până atunci. Acest sistem mărește fiabilitatea și reduce costurile pentru aparatele de climatizare de mari dimensiuni, care ajung să se răspândească în întreaga țară.

1928 – A fost creat agentul frigorific clorfluorocarbon

Thomas Midgley, Albert Henne și Robert McNary de la General Motors sintetizează  agentul frigorific clorofluorocarburi (CFC) pentru Frigidaire. Aceste elemente chimice sunt primele lichide de refrigerare neinflamabile din lume, îmbunătățind în mare măsură siguranța aparatelor de aer condiționat.

1929 – Sistemele de răcire a camerelor au intrat pe piață

         Construind tehnologia frigorifică, Frigidaire introduce pe piață, în 1929, un nou cooler/aparat de aer condiționat cu sistem split pentru locuințe. Frank Faust de la General Electric îmbunătățește acest design, dezvoltând un cooler de cameră autonom. Compania produce 32 de prototipuri similare din anii 1930-1931.

1931 – A fost inventat aparatul de aer condiționat poziționat la fereastră

         Inventatorii H.H. Schultz și J.Q. Sherman depun un brevet pentru o unitate de climatizare care poate fi amplasată pe un pervaz de fereastră. Unitățile au intrat pe piață în 1932, dar nu sunt achiziționate pe scară largă datorită costului ridicat. De asemenea, în 1931, Frigidaire începe comercializarea pe tot parcursul anului a sistemelor centrale de climatizare pentru case.

1947 – Climatizoarele la preț redus devin disponibile pe scară largă

         Inginerul Henry Galson reușește să dezvolte aparatul de aer condiționat compact și ieftin, poziționat la ferestre, și stabilește linii de producție pentru mai mulți producători. Până în 1947, 43.000 de astfel de tipuri de unități sunt vândute în Statele Unite.

1975 – 1978- Cercetări avansate

         Laboratorul Național Oak Ridge dezvoltă prima versiune a modelului de pompă de căldură, un instrument de proiectare a echipamentelor de compresie a vaporilor bazat pe hardware care ajută industria să creeze tehnologii de climatizare mai eficiente din punct de vedere energetic și al costurilor.

1990 – Legea aerului curat elimină CFC-urile

         Legea privind aerul curat se modifică pentru a include noi măsuri pentru eliminarea treptată a CFC-urilor (clorofluorocarburi) și pentru ca aparatele de climatizare și alte tehnologii de răcire să fie mai ecologice.

1991- Industria se delimitează de CFC-uri

         Deoarece CFC-urile sunt eliminate treptat din cauza substanțelor chimice care dăunează ozonului, agentul frigorific R-134a – un hidrofluorocarbon (HFC) – câștigă popularitate. În timp ce HFC-urile nu distrug ozonul, acestea sunt gaze cu efect de seră puternice.

2015 – Noua generație a aparatelor de aer condiționat

În ultimii ani aparatele de aer condiționat au evoluat enorm, devenind tot mai performante, așa cum este aparat aer conditionat daikin. Departamentul Energie anunță noi proiecte care promovează tehnologiile de compresie care nu necesită refrigeranți, ceea ce reprezintă un adevărat cutremur pentru această industrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.