Întreținerea balustradelor din oțel inoxidabil

0
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/escalator-metro-stairs-subway-769790/

Modelele de balustrade de inox sunt acum peste tot în lume, iar România nu face nici ea excepție, o soluție extrem de populară în materie de construcții moderne comerciale, office, dar și rezidențiale.

De ce iubesc oamenii balustradele metalice inoxidabile?

Este firesc acest lucru, deoarece aceste elemente constructive pur și simplu nu sunt supuse îmbătrânirii, deformării, nu își pierd aspectul original multă vreme după montare și sunt extrem de rezistente la contaminarea cu diverși factori naturali agresivi.

În plus, balustradele din inox sunt și foarte simplu de instalat, ca și de întreținut. Un alt mare avantaj al acestora este prețul excelent, de obicei mult mai mic chiar decât al balustradelor realizate din lemn de esență mai dură. Sunt elemente de serie care arată extrem de stilat totuși.

Și mai au o calitate. Pentru a menține strălucirea perfectă a elementelor balustradelor din oțel inoxidabil, nu sunt necesari detergenți scumpi, echipamente de curățenie speciale supersofisticate sau eforturi fizice mari.

Totul se reduce la alocarea unei mici resurse de timp, la niște echipamente simple de curățenie, la niște apă de la robinet și niște substanțe chimice de igienizare de uz casnic general. Evident, puteți folosi și produse speciale pentru metal inox. Dar asta doar dacă vreți să cheltuiți o sumă mai mare sau pur și simplu că pentru că sunt în trend ori pentru că v-a plăcut în mod deosebit vreo reclamă de la televizor făcută la ele.

În concret, dacă o să acordați balustradelor din inox o atenție constantă și o să le ștergeți în mod regulat, sarcina de întreținere a acestora vi se va ușura mult după instalare. Nu va mai trebui ca să frecați petele de murdărie veche uscată și nici nu vor exista zone unde va trebui să depuneți un efort fizic sporit pentru o curățare perfectă.

Citește și: De ce sa alegi o balustradă din sticlă

În cazul în care vorbim despre întreținerea regulată a balustradelor scărilor din locuințele rezidențiale, trebuie amintit că se pot utiliza o serie de lucruri care vor elimina cu ușurință problemele rezultate dintr-o utilizare frecventă a acestor elemente constructive de amenajări interioare și exterioare.

Principalele surse ce pot murdări balustradele de inox și câteva metode de curățare

Spre exemplu, pentru a elimina petele de murdărie veche de origine necunoscută care depășesc puterea unui detergent de curățare uzual, se poate folosi o cantitate mică de 1% amoniac sau chiar acetonă. Apoi, se clătește foarte bine suprafața de oțel cu apă și se usucă.

Urmele de ceai și cafea pot fi îndepărtate cu ușurință folosind o soluție cu sodă.

Partea lipicioasă a benzilor de scotch sau resturile de gumă de mestecat lipite de copii se îndepărtează rapid folosind ulei esențial de eucalipt (după ce înainte s-a încălzit zona unde acestea se găsesc cu ajutorul unui uscător de păr).

Cimentul sau mortarul trebuie spălate de pe balustradele realizate din oțel inoxidabil înainte ca acestea să se întărească. Acidul acetic sau alt tip de acid ușor este potrivit pentru acest demers. Principalul lucru de care trebuie însă ca să se țină seama este focusarea pe o cât mai mare precizie a execuției. Trebuie multă precauție special pentru ca să nu se lase zgârieturi fine pe suprafața metalică în urma frecării.

Pentru a îndepărta urmele de vopsea de pe o balustradă realizată din oțel inoxidabil este suficientă o perie moale de curățenie și un produs destinat pentru îndepărtarea vopselei. Evident, orice substanță chimică de menaj trebuie utilizată în conformitate cu instrucțiunile producătorului înscrise pe eticheta produsului în cauză.

Urmele de mâini se pot îndepărta și ele extrem de ușor cu o soluție de apă și săpun ori detergent.

Ce nu se poate folosi la curățarea balustradelor din oțel inoxidabil

Când curățați balustradele din oțel inoxidabil, este important să nu deteriorați integritatea aspectului acestora. Din fericire doar niște chimicale deosebit de agresive sunt capabile de așa ceva.

Totuși, evitați la curățarea și igienizarea balustradelor din oțel inoxidabil:

●                    produsele abrazive (inclusiv periile metalice);

●                    clorul concentrat.

Oțelul inoxidabil este un material foarte rezistent la atacuri chimice, dar utilizarea zilnică a unor produse extrem de corozive nu este totuși indicată.

Dacă nu a fost posibil ca să se evite apariția deteriorării mecanice sau chiar de natură chimică superficială, atunci se poate apela fără probleme la o prelucrarea specială, mai exact la metodele clasice de lustruire sau șlefuire executate de un specialist, care vor elimina aceste defecte vizibile.

Vrei să îți montezi și tu balustrade din inox în noua ta locuință, având în vedere cât de ușor se întrețin? Intră pe site-ul abc-ludens.ro și alege de acolo modelul favorit!