Să ai grijă de dantura ta nu este „rocket science”, deci nu ar trebui să ne genereze multe probleme. Sau…nu? În realitate, chiar dacă avem o super-rutină de îngrijire orală, ne periem corect, folosim ață dentară etc, dinții noștri s-ar putea să nu arate grozav. Asta este pentru că facem o serie de lucruri care nu au directă legătură cu dinții noștri, dar care totuși îi afectează.
Când vine vorba de îngrijirea orală, e important să avem doar priviri de ansamblu: să ai grijă de dinții tăi înseamnă, de fapt, să ai grijă de întreaga sănătate generală. Dr. Andrei Constantinovici, artizan de zâmbete și CEO la o clinică stomatologică din București, ne vorbește despre cele mai frecvente greșeli pe care le facem în relația cu dinții noștri.
#1 Oțetul de mere
Conform unor celebrități de la Hollywood, să bei oțet nefiltrat de mere are efecte aproape-miraculoase asupra sănătății tale. Cercetătorii nu au venit încă cu un punct de vedere asupra acestui lucru, dar dentiștii sunt siguri de un lucru: acidul acetic din oțet este teribil pentru smalțul dentar. Oțetul este atât de dăunător, încât nici dacă ne-am clăti gura cu apă imediat după, efectele sale ar fi ireversibile.
#2 Înlocuiești dentistul cu social media
Internetul este plin de sfaturi, tips & tricks, trucuri venite de la „specialiști” – toate aceste informații vor face mai mult rău decât bine. Pe rețelele de socializare găsim videouri cu oameni care își pilesc dinții pentru a-i aduce la forma dorita – nouă ni se face deja pielea de găină. Internetul e grozav: te poți documenta și poți afla lucruri pe care nu le știai.
Dacă urmează să mergi la o procedură de aditie de os, te poți documenta în prealabil pentru a vedea ce presupune. Poți căuta să vezi cum arată un implant dentar. Poți afla care e tehnica corectă de periaj – însă trece informațiile printr-un filtru critic și nu înlocui vizita la dentist cu un scroll pe social media.
#3 Folosești scobitori
Știm – pe mesele tuturor restaurantelor găsești acele scobitori din lemn. Și par soluția ideală pentru când îți rămân resturi alimentare între dinți, nu? În realitate, scobitorile din lemn vor să înlocuiască ața dentară, însă nu reușesc: de cele mai multe ori, scobitorile cauzează sensibilitate gingivală.
Cel mai indicat este să ai la tine, atunci când iei masa în oraș, ață dentară pe care să o folosești la toaletă. Iar dacă ești purtător de aparat dentar, știi deja importanța aței dentare – nu îți poate lipsi din rutină, nici măcar când porți aparat dentar invizibil. Când vine vorba de cat costa un aparat dentar, prețul diferă de tehnologia folosită, dar un lucru e cert: ața dentară trebuie să facă parte din kitul tău.
#4 Te periezi pe dinți după micul-dejun
Pare că are sens să te periezi de abia după ce ai luat micul-dejun sau te-ai bucurat de cafeaua aromată, nu? De fapt, este indicat să te periezi pe dinți înainte de micul-dejun: în timp ce dormi, placa bacteriană din cavitatea orală se multiplică (de aici și respirația neplăcută de dimineață).
Când îți periezi dinții înainte de micul-dejun, întărești smalțul dentar cu o barieră protectivă împotrivă alimentelor acide. Conform Mayo Clinic, nu e indicat să te speli pe dinți imediat după masă: dacă ai omis periajul înainte de micul-dejun, așteaptă cel puțin 30 minute până la periaj.
#5 Nu consumi fructe, dar bei sucuri (de fructe)
„Decât să mănânc fructul, mai bine îmi fac un suc – e același lucru” – în realitate, vei fi surprins să afli că fructele și sucurile de fructe nu sunt deloc același lucru. Când sunt transformate în sucuri, majoritatea fructelor își pierd mare parte din vitamine și nutrienți, „împărțind” în întreaga ta cavitate orală acizi corozivi, care atacă smalțul dentar.
După fiecare suc pe care îl consumi, nu uita să îți clătești gura cu apă. Legat de fructe, merită să menționăm și diferența dintre fructe proaspete și cele uscate. În vreme ce fructele proaspete sunt grozave pentru sănătatea generală, cele uscate nu sunt decât bombe cu zahăr, fără vitaminele celor fresh.
Așadar, ține cont că îngrijirea dinților nu se referă doar la ce faci în mod direct pentru a-ți îngriji dinții. Ține cont că stilul de viață pe care îl ai și obiceiurile pe care le ai în rutină (poate fi vorba chiar și de folosirea unei scobitori după fiecare masă) îți impactează indirect dantura. Și, cel mai important: o dantură sănătoasă îți aduce o stare de sănătate generală bună; cele două sunt direct corelate, iar starea noastră de bine depinde de ambele.