Fructe și legume de iarnă. Ce să mănânci în sezonul rece pentru imunitate

0
Foto: Unica.ro

Cele mai bune fructe și legume de iarnă trebuie să îți ofere un aport mai mare de vitamina C și săruri minerale care susțin imunitatea organismului. Cu cât reușești să consumi mai multe fructe și legume de iarnă proaspete, verdețuri și rădăcinoase, cu atât sănătatea ta este mai protejată. Iată ce trebuie să mănânci în acest sezon rece!

În sezonul rece consumăm mai multă carne, mai multă pâine și mai multe alimente cu aluaturi cum ar fi gogoșile sau plăcintele de tot felul. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm garniturile cu legumele, supele cu zarzavat, borșul și salatele de crudități, scrie unica.ro

Gustările dintre mese, oricât de mult ne-ar atrage cozonacii și ciocolata, trebuie să conțină și fructe și legume de iarnă naturale și gustoase.

Cele mai bune fructe și legume de iarnă îți oferă:

Un aport mai mare de fibre, esențial pentru digestie când consumi mai multă carne;

Un aport mai mare de vitamina C, important pentru imunitate în sezonul gripelor;

Un aport mai mare de antioxidanți, importanți pentru rezistența organismului;

Un aport important de săruri minerale pentru energie și imunitate;

Un aport esențial de fitonutrienți cu efect antibacterian, anticancerigen și antioxidant precum resveratrolul (struguri negri), licopenul (roșii), luteina (morcovi) sau fitoestrogenii (nuci, semințe de in).

Fructe recomandate iarna

Merele, cele mai accesibile fructe de iarnă pentru imunitate Lista cu fructe de iarnă este destul de lungă și nu ne putem plânge că nu avem de unde cumpăra tot ce ne dorim, mai ales că avem la dispoziție multe fructe și legume de iarnă din import. Cele mai accesibile sunt fructele autohtone, dar și unele citrice bogate în vitamina C.

Fructe de iarnă de pe piața românească

Mere

Merele au o gamă largă de vitamine, săruri esențiale și nutrienți valoroși. Un singur măr pe zi îți asigură necesarul de vitamina C și substanțe nutritive pentru un tonus bun și pentru imunitate. Merele sunt bogate în pectină, antioxidanți, fosfor, magneziu și fier.

Pere

Dulci și zemoase sau cu o textură crocantă, perele sunt fructe pe care le găsim la piață până iarna târziu. Perele sunt bogate în vitamina C și vitamina K și conțin procente mai mari de săruri de potasiu, magneziu și cupru.

Nuci

Alături de fructele cu pulpă suculentă, ar fi bine să consumăm mai multe nuci și semințe pe timp de iarnă. Nucile sunt fructe care ne dau energie și asigură o serie de nutrienți valoroși pentru inimă și creier, pentru celulele sângelui și pentru piele.

Prune uscate

Gătește cu prune uscate preparate delicioase cu sos, fie pentru orez, fie pentru budinci. Prunele uscate sunt excelente pentru digestie, dar sunt recomandate și pentru energie. Zaharurile pe care le conțin conferă organismului mai multă rezistență în zilele geroase.

vezi mai multe informatii pe unica.ro!