FOTO: Prezentări de modă spectaculoase la Gala Transilvania Fashion

0

Gala Transilvania Fashion, care a avut loc miercuri seara în curtea Muzeului Național de Artă – Palatul Banffy din Cluj-Napoca în prezența a peste 300 de invitați și iubitori ai modei, a adus pe spectaculosul podium, armonizat cu ambientul încărcat de artă și cultură al muzeului, 12 colecții ale unor designeri români consacrați.

Aflată la cea de-a treia ediție desfășurată sub egida European Fashion Council, Gala Transilvania Fashion, organizată de Asociația Culturală Pro Transilvania și produsă de dr. Matei Miko, este continuatoarea celor 60 de ediții ale Festivalului Transilvania Fashion, 25 de ediții ale Galei UAD, 25 de ani Balul Operei și 20 de ani cu FashionTV.

Evenimentul i-a adus în lumina reflectoarelor din curtea Muzeului Național de Artă pe cei mai interesanți designeri români, într-un spectacol outdoor electrizant, învăluit în culoare și sunet, cu scopul definit de a prezenta publicului propuneri în tendințele modei și de a completa paleta evenimentelor de artă și cultură din Cluj-Napoca.

Gala Transilvania Fashion a prezentat publicului ținute couture cu piese spectaculoase prin abordare și creativitate, într-o viziune modernă și inovativă. Line-up-ul designerilor români a cuprins nume sonore, premiate și consacrate în arta creației vestimentare: Cătălin Botezatu, Inga Brăgaru, Studio Cabal & Laura Olaru, Rita Mureșan, Clara Rotescu, Marius Gheorghe, Eszter Pentek, Raluca Soare, Diana Borcea, Ioana Degău, Anna Roman și Antonia Nae, enumerați în ordinea intrării pe catwalk.

“Mulțumesc întregii echipe de designeri, modele, make-up, hair styling, le mulțumesc colaboratorilor, sponsorilor și susținătorilor Galei Transilvania Fashion pentru implicarea în această reușită, această “picătură”, contribuție la oceanul evenimentelor dedicate creativității și afirmării talentului în acest domeniu pe care îl servim cu abnegație. Toate acțiunile noastre, la care participăm cu convingere și mult efort susținut, sunt menite să realizeze o platformă care să creeze industria modei în România”, a declarat dr. Matei Miko, producătorul Galei.

CĂTĂLIN BOTEZATU a deschisshow-ul și, în stil caracteristic, acontinuat să scrie istorie în lumea modei pe podiumul Galei Transilvania Fashion. Colecția prezentată miercuri seara s-a înscris în aceeași linie glamour, cu piese exclusive, un design foarte bine conturat, creionat în forme îndrăznețe și unice, care au trezit interesul împătimiților modei prezenți în curtea Muzeului de Artă. Caracteristic pentru show-urile asupra cărora Cătălin Botezatu își pune amprenta a fost, și de această dată, sentimentul de mit pe care îl degajă spectacolul propriu-zis, fantezia și culoarea, dar și exuberanța poetică și narativă tipică povestirilor capabile să cucerească imaginația unui public din ce în ce mai pretențios și atent la detalii.

INGA BRĂGARU a adus pe catwalk colecția “Frida”, care reprezintă o descriere grafică a evoluției feminine. Mereu în dinamică, femeia abundă de resurse interne, misterioase, care – la Matamorfoza ce o suferă – îmbracă diverse roluri unice în călătoria numită viață. Din această revelație își trage inspirația designerul pentru colecția “Frida”, care a atras privirile miercuri seara la Gala Transilvania Fashion.

STUDIO CABAL & LAURA OLARU au propus publicului o colecție unică, o adevărată explozie de culoare, libertate și multă dragoste, așa cum sunt, de altfel, toate ținutele create sub acest brand. Stilul atipic, futurist, deopotrivă clasic și banal, a reușit să țintuiască privirile asupra modelelor care au defilat pe scena din curtea Muzeului de Artă.

RITA MUREŞAN a venit la Cluj cu o colecție fluidă, lejeră, de vară, din mătase naturală, făcută ca să te simți bine când porți o rochie. Adaptabilă în așa fel încât să poată fi purtată atât ziua, cât și seara, adăugând bineînțeles accesoriile necesare, versatila colecție a Ritei Mureșan e în ton cu tot ceea ce e actual acum.

Fascinată de transformarea poetică a zilei lungi de vară în nopți orbitoare, CLARA ROTESCU ne-a propus Colecția MIAU, un adevărat “melting pot” de culori cu multe nuanțe, trecând de la roșul de la apus până la auriul nopții strălucitoare. Design-ul jucăuș și varietatea coloristică aduc aminte de o noapte perfectă de vară. Designerul a prezentat la Cluj o colecție contemporană care întruchipează un soft feminin cu o latură de zeiță, dominată de rochii fluide din sifon mătăsos.

MARIUS GHEORGHE s-a inspirat, pentru Colecția “VENUS”, din una dintre cele mai cunoscute picturi din istoria artei, „Nașterea lui Venus” a maestrului italian renascentist Sandro Botticelli. Venus este numele roman al zeiței grecești Afrodita, zeița dragostei, frumuseții și fertilității. Această colecție este despre iubirea de sine, acceptare și este totodată un tribut adus unui album care deține un loc special in inima designerului, ARTPOP. Proiectul “VENUS” a fost coordonat de lect. univ. dr. Sandra Chira și lect. univ. dr. Lazăr Cristina de la Universitatea de Vest Timișoara.

ESZTER PENTEK a adus pe catwalk, la Gala Transilvania Fashion, o colecție inspirată din formele copilăriei și culorile poveștilor, cele două elemente care au fost surse de inspirație în procesul de creație. Colecția reprezintă o viziune personală, nostalgică, în designul și execuția căreia apreciatul designer s-a apropiat de definirea propriei sale călătorii.

“Colecția mea încearcă să găsească paralele între artă, modă și probleme sociale/psihologice în era hiperrealității. Fiecare motiv și fiecare model are o semnificație prin care hainele spun povești. Am folosit ca pânză diferite materiale textile: de la brocart la catifea până la softshell, încercând să creez un ansamblu coerent”, a spus Eszter Pentek despre colecția sa. Procesul de creație a fost coordonat de prof. univ. dr. Anca Pia Rusan, în cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, iar realizarea colecției a fost susținută de Vector Fashion.

RALUCA SOARE a venit la Gala Transilvania Fashion cu “The Power of Colors”, o colecție-explozie de culoare, de forță, de entuziasm, cu piese curajoase, colorate, sofisticate și ținute la limita dintre couture și ready-to-wear, făcute pentru această vară atât de așteptată de toți. Ținutele propuse de Raluca Soare provoacă la îmbucurare, la pace și la împrietenire și “au fost create cu bucurie pentru podiumul pe care pășim zilnic unii alături de ceilalți”, așa cum mărturisește chiar designerul.

DIANA BORCEA a adus la Cluj Colecția “2 în 1”, care propune ținute elegante, purtabile, ce pot fi transformate ușor din ceva elegant în ceva casual sau office. Fiecare ținută din colecția Dianei Borcea a fost accesorizată manual, cu multă atenție la detalii. “Ca de fiecare dată, creațiile mele mă reprezintă foarte bine deoarece le creez cu multă pasiune și presar mereu o bucățică din sentimentele mele”, a explicat designerul. Ținutele Dianei Borcea subliniază foarte bine feminitatea, chiar dacă au o tentă ușor masculină, fiind vorba de costume.

IOANA DEGĂU s-a inspirat dincostumul tradițional din zona Beiușului, orașul ei natal din județul Bihor, pentru colecția “IDentity”. Piesele sunt decorate cu motive tradiționale lucrate manual în tehnici străvechi precum tehnica punct și cruce sau sunt țesute în război. De asemenea, piesele tricotate manual au și ele decorațiuni cu motive tradiționale. Ținutele și piesele colecției Ioanei Degău au fost concepute în așa fel încât să poată fi combinate în diverse moduri, atât casual, cât și de ocazie.

ANNA ROMAN a dobândit de la bunica ei pasiunea pentru frumos, dar și pentru lux, iar acest frumos pe care l-a învățat în copilărie încearcă să îl transmită mai departe tuturor femeilor. Colecția are în centru calitatea materialelor, dar și cusătura. Pentru că orice femeie are o frumusețe aparte, și tiparul produselor este desenat pentru a pune în evidență orice tip de siluetă. Designul, alegerea materialelor, dar și a diverselor detalii reprezintă alegerea personală a Annei Roman.

ANTONIA NAE a încheiat show-ul de miercuri seara cu un mix de ținute din colecțiile precedente, prin care designerul care s-a făcut remarcat la Londra vrea să își evidențieze stilul definitoriu, și anume alăturarea mai multor tipuri de materiale combinate cu broderii, piele, mătase naturală și diferite tehnici de manipulare a materialului. În general, colecțiile Antoniei Nae sunt inspirate din frumusețea și sălbăticia naturii, aspect transmis iubitorilor de artă vestimentară prezenți la Gala Transilvania Fashion, în spațiul încărcat de artă și cultură al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Gala Transilvania Fashion este parte a unui ciclu de evenimente dedicate prezentării și premierii excelenței în domeniul modei, pe care Asociația Culturală Pro Transilvania le organizează de peste 30 de ani, și a fost conceput să contribuie la amplificarea vizibilității creativității designerilor români pe vasta scenă europeană.

În acest context, Gala a fost urmată la wEBSite Bistro de un dineu de premiere a designerilor și artiștilor participanți, precum și a câștigătorilor de la prestigiosul Fashion Week al Serbiei, unde Ioana Degău a fost consacrată și a obținut Premiul cel mare.