Cuptoarele cu microunde sunt foarte la moda astazi pentru faptul ca sunt practice si usureaza considerabil prepararea si incalzirea anumitor alimente.Acestea au fost introduse prima oara in SUA, in urma cu vreo 30 de ani, unde au fost primite cu foarte mult entuziasm de la bun inceput. In prezent, aceste electrocasnice sunt nelipsite din gospodariile americane, intreaga bucatarie americana fiind axata astazi pe folosirea acestora.
Dar siguranta de folosire a cuptoarelor cu microunde a fost de multe ori pusa sub semnul intrebarii. Sunt oare aceste electrocasnice intr-adevar indicate pentru gatit?
Afecteaza oare, asa cum se speculeaza, calitatea alimentelor si siguranta de consum a preparatelor culinare? Dupa cum vom vedea in continuare, exista numeroase argumente impotriva cuptoarelor cu microunde, care se pare ca afecteaza atat calitatea alimentelor cat si sanatatea oamenilor din preajma. Haide sa vedem exact ce efecte negative au microundele.
Microundele sunt o forma de radiatie neionizanta. Spre deosebire de radiatiile neionizante, cele ionizante schimba caracteristicile electromagnetice ale atomilor prin ionizare. Ionizarea modifica modul in care atomii expusi acestui proces interactioneaza cu alti atomi si alte molecule din preajma lor. Razele X, radiatiile gamma si radiatiile folosite in medicina nucleara (tomografiile computerizate, radiografiile cu bariu si mamografiile) sunt toate tipuri de radiatie ionizanta.
Pe timpul procesarii, alimentele supuse la radiatiile de microunda sunt lovite in mod repetat de valuri de caldura de inalta frecventa, iar multi contestatari ai acestor radiatii sustin ca acest proces ar dauna sanatatii utilizatorilor acestor electrocasnice si consumatorilor alimentelor preparate in acest mod. Iar un numar considerabil de cercetari stiintifice au dovedit ca, intr-adevar, cuptoarele cu microunde implica riscuri asupra organismului uman.