Dotarea maşinii cu anvelope de iarnă vs. anvelope all season – avantaje și dezavantaje

0

Folosirea unui set de anvelope de iarnă atunci cand condițiile meteo impun acest lucru reprezintă cea mai bună alegere pe care o pot face conducătorii auto pentru siguranţa pe şosea, atât a lor, cât și a celorlalţi participanţi la trafic.

Apariţia pe piaţă a anvelopelor all season a determinat mulţi conducători auto să facă aceasta investiţie, adică să aleagă o variantă mult mai ieftină, care nu presupune schimbarea cauciucurilor la fiecare început de sezon. Ambele variante au avantaje și dezavantaje, însă dotarea maşinii cu anvelope speciale pentru iarnă și respectiv pentru vară reprezintă metoda recomandată de către specialişti.

Anvelopele all season – ce avantaje oferă și ce dezavantaje au?

Anvelopele all season reprezintă alegerea celor mai mulţi producători de maşini, astfel încât cele mai multe vehicule sunt dotate cu astfel de cauciucuri atunci când ies din fabrică. Anvelopele all season sunt special fabricate pentru a oferi o manieră liniştită de condus, o durată de viață îndelungată a benzii de rulare și o performanţă bună pe tot parcursul anului.

Practic, cel mai mare avantaj al anvelopelor all season este reprezentat de economiile financiare pe care le fac coducatorii auto, care nu trebuie să schimbe la fiecare început de sezon cauciucurile. Dar aceste avantaje sunt valabile doar pe termen scurt, pentru că anvelopele all season se vor toci mult mai repede și întregul set va trebui schimbat anual sau maximum o dată la doi ani.

Toate anvelopele all season oferă o combinaţie de beneficii cumulate de la anvelopele de vară și cele de iarnă, însă compromit unele capacităţi maxime de performanţă. Acest lucru înseamnă că, deşi nu trebuie schimbate, anvelopele all season nu oferă calităţile de aderenţă maximă și de manipulare pe care le oferă cele de vară, dar și că nici nu vor putea face faţă condiţiilor meteo extreme de iarnă.

Cu toate acestea, anvelopele all season rămân o opţiune ideală pentru şoferii care trăiesc în locuri în care condiţiile de climă sunt moderate, unde nu există temperaturi extreme, gheaţă și zăpadă. Din păcate, în România nu există astfel de zone geografice, iernile fiind de cele mai multe ori însoțite de îngheț și condiții meteo nefavorabile. La acest aspect se mai adaugă si lipsa de promptitudine a autorităților când vine vorba de curățat drumurile.

Avantajele anvelopelor de iarnă

Condusul pe timp de iarnă se face în condiţii ideale cu anvelopele potrivite. Iarna, anvelopele fac diferenţa între o distanţă de frânare bună și mici incidente, între posibilitatea de a face faţă provocărilor pe drumuri afectate de gheaţă sau de zăpadă și o tracţiune insuficientă. Pe drumurile cu gheaţă și zăpadă se circula cel mai bine doar cu anvelope de iarnă, special concepute pentru a rula în condiţii de iarnă dificile.

Anvelopele de iarnă au trei caracteristici care le fac unice și ideale pentru a fi folosite în acest anotimp:

· Cauciucul

Anvelopele de iarnă au un cauciuc mai puţin rigid, asigură o tracţiune suficientă și sunt făcute din compuşi care sunt proiectaţi pentru a rămâne flexibili, permiţând pneului să aibă o aderență mai bună la drum.

· Adâncimea şanţului

O altă caracteristică a anvelopelor de iarnă este adâncimea şanţurilor și modelele unice ale benzii de rulare, care au rolul de a reduce acumularea zăpezii și de a asigura o tracţiune bună pe zăpadă.

· Muchiile anvelopelor de iarnă

Anvelopele de iarnă au un număr crescut de margini și densităţi mari de spumă, fantele din banda de rulare având rolul de a asigura tracţiunea pe gheaţă.