Destinații turistice: Pentru ce este faimoasă insula Creta?

0

Cea mai mare insulă din Grecia, Creta este un tărâm divers și vibrant, plin de ruine antice, orașe pline de viață și plaje uluitoare. Mulți oameni vin aici pentru soare, mare și nisip, dar cele mai bune lucruri de făcut în Creta includ mult mai mult decât pachetul standard de vacanță. 

De la unele dintre cele mai bune drumeții din Europa la muzee de clasă mondială, atracțiile de aici sunt la fel de variate ca și peisajul. În plus, puteți ajunge ușor în Creta și înapoi, având la dispoziție o mulțime de zboruri, inclusiv zbor Creta Timisoara.

După cum vă puteți aștepta de la o insulă binecuvântată cu o istorie atât de bogată și o frumusețe naturală, localnicii din Creta sunt extrem de mândri de patria lor, iar ospitalitatea lor este impecabilă. Fie că veți sta la o tavernă rurală sau la o cafenea pe malul mării, petrecerea timpului într-un ritm lent, de parcă nu ar existat nimic rău în viață, face parte din experiența cretană.

Care sunt cele mai bune lucruri de făcut în Creta?

Intră în istorie la Palatul Knossos

  • Explorați ruinele din epoca bronzului în mijlocul peisajului rural luxuriant cretan

Palatul Knossos a fost odată epicentrul vechii civilizații minoice a insulei. Situate la aproximativ 5 km sud de Heraklion, ruinele sunt pline de detalii istorice fascinante, inclusiv fresce vibrante, scări prăbușite și coloane înalte, toate acestea putând fi explorate ore întregi. Cei mai mulți vizitatori din Knossos vin pentru a arunca o privire asupra frescelor restaurate care descriu în mod viu viața de zi cu zi în orașul antic. Printre punctele de atracție se numără Fresca Cup Bearer, Fresca Prințul Crinilor și, cea mai faimosă dintre toate, Fresca Charging Bull.

Zona devine extrem de aglomerată în lunile de vârf, așa că cel mai bine este să încercați să vă programați vizita pentru dimineață sau seară, când aglomerația și temperaturile sunt  mai reduse. 

Admirați artefactele antice la Muzeul de Arheologie din Heraklion

  • Cea mai bună colecție de artă minoică din lume

Acest mare muzeu găzduiește una dintre cele mai extraordinare colecții de artefacte grecești antice de pe planetă. După câteva ore petrecute explorând această clădire unică cu două etaje, din centrul orașului Heraklion, care cuprinde peste 5.500 de ani de istorie cretană, nu este greu de înțeles de ce acest loc este considerat atât de important.

Printre miile de artefacte expuse, colecția minoică este una dintre cele mai bune. Dispunând de tot felul de ceramică, bijuterii și piese ceremoniale, cantitatea și diversitatea artefactelor ajută la aducerea la viață a celei mai celebre civilizații a Cretei antice. 

Explorați atmosfera cretană

  • Influențele venețiene și turcești adaugă vitalitate acestui oraș uimitor de pe litoral

Unul dintre cele mai mari orașe din Creta, Chania este renumit pentru portul său și străzile înguste pline de farmec. Portul în sine datează din secolul al XIV-lea, când orașul era condus de venețieni, iar influența italiană este încă foarte tangibilă în Chania de astăzi.

Printre atracțiile din Chania se numără farul din secolul al XVI-lea, care se află la intrarea în port. Cu o asemănare ciudată cu minaretele otomane, structura este încă o reamintire a istoriei bogate și diverse a acestui oraș. În apropiere, Moscheea Kucjk Hassan se află vizavi de portul și Muzeul Maritim din Creta. 

Chania devine extrem de aglomerată în lunile de vară. Cel mai bun moment pentru a vizita acest loc este primăvara, când temperaturile sunt suportabile.

Relaxați-vă pe nisipurile albe din Elafonisi

  • Explorați plajele cu nisip fin și golfurile stâncoase de pe această insulă protejată

Elafonisi este o insuliță minusculă formată din plaje idilice la care se poate ajunge pe jos de pe continentul cretan. Situate în largul coastei de vest a insulei, apele puțin adânci ale Elafonisi au o culoare turcoaz uluitoare.

Elafonisi are o lungime de aproximativ un kilometru, cu multe dintre cele mai bune și mai puțin aglomerate plaje ale insulei situate la capătul opus față de fâșia principală de nisip. Asigurați-vă că explorați peșterile și formațiunile stâncoase împrăștiate în Elafonisi pentru a avea parte de frumusețea naturală a insulei. 

Pentru cei pasionați de botanică, insula este un vis, deoarece găzduiește exact 110 specii de plante individuale, inclusiv rara Androcymbium rechingeri, pentru care este o zonă protejată.