Dental fear: tot ce trebuie să știi dacă ți-e teamă de dentist

0
Foto: unsplash.com

Dacă teama de dentist este atât de pregnantă încât te împiedică să vizitezi regulat specialistul pentru controlul de rutină, află că nu ești singurul: peste 80% dintre pacienții adulți suferă de o formă sau alta de odontofobie, iar 20% dintre ei nu au mers niciodată la stomatolog, întocmai din acest motiv. Anxietatea dentară, teama sau fobia de stomatolog sunt declanșate de obicei de evenimente sau experiențe specifice, cum ar fi:

  • durerea sau trauma experiențelor trecute: cei mai mulți pacienți capătă frica de stomatolog în urma unei intervenții traumatizante
  • rușinea: unii pacienți se simt rușinați de ideea de a lăsa pe cineva să îi analizeze atât de îndeaproape
  • lipsa exemplului în copilărie: de cele mai multe ori, dacă părinții nu îl duc pe cel mic la stomatolog încă din frageda copilărie (sau îi spun că nu este necesar), acesta se va transforma într-un adult cu teama de dentist.

Teama de stomatolog este o fobie cât se poate de reală. Ea nu survine doar atunci când, ca pacient, te gândești la un tratament complex precum implant dentar iasi, ci apare chiar și când vine vorba de un simplu control de rutină. Dar teama de stomatolog nu rezultă doar într-o sănătate orală precară, însă afectează și starea de bine a pacientului și încrederea sa în sine. Iată câteva moduri prin care poți diminua – sau chiar elimina – teama de dentist, conform specialiștilor de la Passionate Clinic:

  1. Recunoaște-ți temerile

Ca să îți înțelegi mai bine sentimentele, trebuie să-ți recunoști teama de a merge la dentist. Și încearcă să ajungi la rădăcina problemei, nu o trata superficial: gândește-te ce îți declanșează, de fapt, această temere: e vorba de durere, de instrumentele folosite sau de o experiență trecută? Poți alege chiar o sesiune de terapie cu un psiholog înainte de a merge prima dată la dentist – dacă nu ai mai făcut-o demult – în care să discuți pe larg despre emoțiile tale.

  1. Alege specialistul potrivit

O parte importantă în depășirea temerii de dentist constă în alegerea specialistului potrivit. Indiferent dacă vorbim despre stomatolog iasi, Cluj, Brașov sau București, asigură-te că nu alegi un medic „la întâmplare”. Caută-l, citește recenziile altor pacienți, vezi dacă simți acea legătură cu el din prima – caută dentiști despre care să fi auzit că sunt plini de compasiune și empatie, oameni în adevăratul sens al cuvântului.

  1. Comunică-ți temerile

Cea mai mare greșeală pe care ai putea să o faci ar fi să nu îi spui dentistului tău ce simți. Fundația oricărei relații de succes este comunicarea – chiar în momentul în care te programezi, anunță că îți este teamă de stomatolog, vorbește despre anxietatea și grijile tale. În acest mod, îi creezi contextul specialistului tău să se adapteze, să trateze situația cu și mai multă răbdare și grijă, astfel încât să se asigure că îți creează un mediu confortabil.

  1. Practică tehnici de relaxare

Tehnicile și exercițiile de relaxare te pot ajuta să stai calm în timpul tratamentului. Unul dintre cele mai eficiente exerciții de relaxare este respirația controlată, prezentă, care implică să inspiri cât mai profund și să expiri cât mai lent și, la fel, controlat. Această respirație te va ajuta să îți relaxezi mușchii și să îți încetinești bătăile inimii.

  1. Folosește distrageri

Distragerile pot fi ca o diversiune în timpul tratamentului. Ideea e una simplă: trebuie să-ți duci mintea departe de ce se întâmplă acolo. Fie poți asculta muzică sau un podcast, fie poți strânge o minge de relaxare în mână, fie îl poți ruga pe specialist să pună serialul tău favorit la TV – dacă există în cabinet. Folosește distragerile și înainte de a intra în cabinet – asigură-te că asculți piesa ta preferată, de exemplu, sau că faci un schimb rapid de mesaje cu persoana ta favorită, care să te liniștească.

  1. Răsplătește-te

Odată ce ai făcut primul pas din a-ți depăși teama de dentist – adică de a merge la controlul inițial – răsplătește-te. Cumpără-ți ceva la care visai de mult sau mergi la cafeneaua ta favorită și, cel mai important, începe să te gândești deja la următoarea vizită.

În final, nu uita că tratamentele dentare de astăzi sunt extrem de avansate și moderne, așa că durerea…a rămas doar un mit. Mai mult decât atât, există tehnici de relaxare cu care specialistul tău te poate ajuta, așa că, în era modernă, durerea la stomatolog nu mai există. Și nici teama – vei vedea că, dacă ai alături specialistul potrivit, veți putea trece peste anxietate împreună.