Având în vedere evoluția naturii umane, pierderea sau dispariția de exemplu a anumitor funcții, formațiuni, caracteristici ale omului poate fi privită ca parte firească a procesului de îmbătrânire. Și pierderea dinților este o parte naturală a vieții, dar v-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru? În acest articol, vom explora cauzele care stau în spatele acesteia și modul de menținere a unei sănătăți orale bune. De la copilărie la bătrânețe, dinții noștri sunt implicați în procesele importante ale vieții, iar înțelegerea motivelor din spatele pierderii dinților ne poate ajuta să avem mai mare grijă de ei.
Durata de Viață a Dinților Noștri Dinții de Lapte: Un Set Temporar
Dinții de lapte, cunoscuți și sub numele de dinți primari, încep să apară în jurul vârstei de șase luni. Aceștia servesc ca suport pentru dinții permanenți care îi vor înlocui în cele din urmă. Odată ce setul de dinți primari este complet, maxilarele bebelușului cresc pentru a face loc dinților permanenți care încep să apară în jurul vârstei de 6 ani. Dinții de lapte încep apoi să cadă timp de 6 ani și sunt înlocuiți cu un set complet de dinți permanenți până la vârsta de 12 ani. Există situații când pierderea dinților de lapte se declanșează mult mai devreme , iar una din cauzele comune o reprezintă igiena orală precară, pe lângă situațiile în care copilul a suferit un traumatism.
Dinții Adulți: Proiectați pentru a Dura
Odată ce dinții de lapte au fost înlocuiți, dinții permanenți care le iau locul sunt proiectați să dureze o viață, dar diverși factori pot duce la pierderea lor. Este important să investigăm mult mai amănunțit aceste cauze, căci pierderea dinților permanenți este mult mai gravă. Multe persoane care au constat că nu au acordat dinților de lapte (ai lor ori ai copiilor lor) importanța necesară, au șansa de a fi extrem de atenți cu dinții permanenți. Să explorăm principalele cauze ale pierderii dinților la adulți.
Cauze Comune ale Pierderii Dintilor
1. Boala Parodontală – Boala parodontală, sau parodontoza, este o cauză principală a pierderii dinților la adulți. Ea începe cu inflamația gingiilor și poate evolua spre afectarea osului care susține dinții.
2. Caria Dentară – Caria dentară apare atunci când bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală produc acizi care erodează smalțul dinților. În timp, această eroziune poate duce la apariția cariilor, care, dacă nu sunt tratate, pot conduce la pierderea dinților.
Aceste cauze ale pierderii dinților sunt în cea mai mare parte datorate alimentelor consumate și ale obiceiurilor nesănătoase (consumul de alcool, tutunul), la care se adaugă igiena orală precară. Bacteriile care se formează la nivelul gurii sub forma plăcii microbiene sau sub formă de tartru adera de gingii, os si tesuturile înconjuratoare. Aceste probleme preced boala parodontală. Ea se manifestă prin inflamarea țesutului care susține și fixează dinții în os cee ace evoluează prin afectarea structurii osoase, mobilitatea dinților și în final pierderea lor. Aceleași cauze alimentare sunt importante în formarea cariilor – igienă orală deficitară, prezența bacteriilor care distrug smalțul și provoacă goluri la nivelul dintelui.
3. Traume sau leziuni – Accidente sau leziunile suferite la nivelul gurii pot provoca fracturarea dinților sau dislocarea lor, ducând la pierderea dinților.
Înainte de a prezenta câteva sfaturi prin care puteți amâna pierderea dinților permanenți și, eventual, să reușiți să vă bucurați de ei chiar și la bătrânețe, vom oferi o soluție inovatoare pentru cei care probabil se confruntă deja cu această problemă și caută variante cât mai convenabile pe baza raportului calitate/preț.
Cu ce înlocuim dinții lipsă – soluții moderne
Medicii stomatologi recomandă o soluție modernă care oferă rezultate garantate pentru pecienți. Un implant dentar este varianta optimă pentru înlocuirea dinților lipsă și vă oferă un aspect estetic așa cum vi-l doriți. Desigur că ați auzit de această tehnică, însă o numim în continuare modernă datorită tipurilor diferite de implant care există pe piață la ora actuală. Vă propunem să acordați o atenție deosebită și să discutați în cabinetul stomatologic despre implantul dentar Straumann. Înainte de afla detaliile complete de la medicul dentist, subliniem câteva aspect care vă vor convinge despre beneficiile și calitatea acestui tip de implant.
Ce trebuie să știi despre implantul dentar Straumman
Straumman este o companie elvețiană, care se află în topul industriei de implant dentar bazat pe dovezi, stomatology regenerativă și estetică. Se remarcă prin precizie și inovație, oferind încredere în stomatologie și oferă susținere celei mai mari rețele științifice din lume. Ca lider mondial în implantologie, dispune de inovații de ultimă oră, care sunt considerate puncte de referință în domeniu și descoperiri tehnologice inovatoare, susținute de dovezi științifice pe termen lung. Straumann® Dental Implant System cuprinde un sistem cu un kit care poate fi utilizat pentru toate indicațiile și un portofoliu unic de materiale și suprafețe diferite, inclusiv tehnologii inovatoare, precum Roxolid® și SLActive®.
Odată ce am evidențiat metoda rapidă prin care puteți avea cât mai curând dantura pe care v-o doriți, vă puteți relua viața exact ca înainte – fără disconfort în procesul de alimentație și fără să vă mai ascundeți zâmbetul, redăm mai jos și câteva sfaturi pentru cei care mai au încă șansa să își păstreze dinții naturali.
Prevenirea Pierderii Dinților
1. Menținerea unei bune igiene orale – Periajul regulat, folosirea aței dentare și consultațiile stomatologice pot contribui la prevenirea bolii parodontale și a cariei dentare. Profilaxia este cea mai sigură metodă prin care ne îngrijim de sănătatea noastră.
2. Utilizarea echipamentului de protecție – Dacă practicați sporturi sau activități cu risc de leziuni la nivelul gurii, purtarea protezelor dentare poate proteja dinții de traume.
3. O dietă echilibrată – Consumul unei diete echilibrate, bogate în calciu și vitamine, poate proteja dinții și gingiile de bacterii, tartru și carii.
4. Renunțarea la fumat – Fumatul este un factor de risc semnificativ pentru boala parodontală, așa că renunțarea la fumat poate reduce șansele de pierdere a dinților.
5. Renunțarea la alcool – Consumul de alcool este periculos din cauza substanțelor acide și îndulcitorilor din băuturi care afectează smalțul dinților și acest lucru poate duce tot la pierderea dinților în timp.
În concluzie, pierderea dinților este o problemă complexă cu diverse cauze, de la carii, la boala parodontală sau traume. Înțelegerea acestor factori și practicarea unei bune igiene orale vă oferă șansa șă vă bucurați de un zâmbet natural pentru mulți ani de acum înainte.