De ce este important sa sustii reciclarea deseurilor? Cum te poti implica?

0
Foto: pexels.com

Deseurile nereciclate continua sa se acumuleze in gropile de gunoi, sa determine consumul de resurse naturale pentru obtinerea de materii prime si sa polueze intinderile de apa din intreaga lume. Mai mult ca oricand, trebuie sa ne implicam cu totii pentru a pune capat fluxului de gunoi care ameninta mediul inconjurator.

Reciclarea este alternativa cea mai sustinuta. Prin reciclarea deseurilor, resursele naturale se conserva, depozitele de gunoi sunt mai usor de gestionat, iar natura poate sa respire. Cu alte cuvinte, trebuie sa ne imbunatatim drastic obiceiurile de reciclare atat acasa, dar si in scoli si la locul de munca.

Iata cateva motive pentru care reciclarea este cruciala pentru sanatatea noastra si a naturii:

Conservarea resurselor naturale

Resursele naturale se imputineaza de la o zi la alta, iar altele sunt pe cale de disparitie. Prin reciclarea hartiei si a lemnului, vom reusi sa salvam copacii si padurile. Sigur, putem oricand sa platam alti copaci, alti brazi si alti tei, dar nu putem inlocui cu nimic o padure straveche care a fost defrisata.

Trebuie doar sa va echipati locuinta cu pubele gunoi care faciliteaza colectarea selectiva a deseurilor si sa ii educati pe cei mici cum si unde sa arunce deseurile. Reciclarea plasticului reduce cantitatea de materie prima necesara pentru fabricarea de noi produse, ceea ce este foarte important, deoarece masa plastica este fabricata din hidrocarburi din combustibili fosili.

La randul lor, metalele pot fi reciclate pentru a reduce cerintele de minerit riscant si costisitor. Si sticla poate fi reciclata pentru a reduce necesitatea de a folosi materii prime noi, cum ar fi nisipul. Pe de o parte, conservam rezervele de nisip care incep sa scada in intreaga lume, iar pe de alta parte economisim energia necesara pentru a obtine sticla. Trebuie sa luam in considerare si categoriile de oameni vulnerabili.

Cererea din ce in ce mai mare pentru resurse noi a determinat ca multi dintre oamenii saraci si vulnerabili – in special cei care traiau in jurul padurilor sau sistemelor fluviale – sa se mute in alte zone pentru ca resursele naturale sa poata fi exploatate.

Foarte multe rauri din intreaga lume sunt poluate ca urmare a deseurilor de fabricatie, iar comunitatile forestiere pot fi evacuate pentru exploatarea lemnului ieftin. Pentru a proteja comunitatile si terenurile oamenilor vulnerabili in cautarea de noi materii prime, reciclarea deseurilor existente este cea mai sustinuta alternativa.

Economisirea energiei

Fabricarea produselor din materiale reciclate necesita o cantitate mai mica de energie in comparatie cu fabricarea produselor din materii prime noi. De exemplu, producerea de aluminiu nou din deseuri reciclate, cum ar fi conserve si folie, utilizeaza cu 95% mai putina energie decat fabricarea de la zero.

In cazul otelului, vorbim de o economie de energie de aproximativ 70%. Din hartia reciclata se obtine o pasta din care se pot fabrica alte produse noi din hartie, ceea ce inseamna cu 40% mai putin consum de energie in comparatie cu fabricarea produselor de hartie din fibre de lemn.

In cele din urma, cantitatea de energie economisita din reciclarea unei sticle ar putea alimenta un bec vechi de 100 de wati timp de 4 ore si poate sustine functionarea pe termen lung a unui bec LED.