Cu siguranță te-ai confruntat cel puțin o dată cu durerea de dinți. Aceasta este destul de des întâlnită în populație și are multiple cauze. Durerile de dinți pot varia ca intensitate și ca durată, în funcție de cauza lor. Dacă durerea persistă mai mult de câteva zile, este important să consulți medicul stomatolog.
Cauze ale durerii de dinți
Dintele este alcătuit dintr-un strat exterior (smalțul), pulpa dintelui și nervul acestuia. Smalțul are rolul de a-i proteja structura și de a conferi rezistență dintelui. Dacă acesta se deteriorează, pulpa dintelui ia contact cu substanțele din cavitatea bucală (alimente, băuturi, bacterii). Acestea irită fibrele nervoase din structura pulpei dentare, ceea ce conduce la apariția disconfortului și a durerii.
Printre principalele cauze care determină durerea de dinți se află:
- cariile dentare;
- fisurile smalțului dentar;
- pungile parodontale (spațiul creat între gingie și dinte);
- retracția gingivală;
- bruxismul;
- infecții;
- parodontoza;
- erupția dinților (în cazul molarilor de minte sau al copiilor);
- obturația degradată.
În cazul în care te confrunți cu o durere de dinți, poți avea următoarele simptome:
- durere ascuțită (intermitentă sau constantă);
- durerea poate fi ameliorată la rece;
- tumefacție locală (umflare);
- halenă (respirație urât mirositoare);
- gust alterat;
- febră.
Remedii pentru durerea de dinți
Ameliorarea durerii de dinți se poate face prin mai multe metode. Acestea diferă în funcție de cauza care a dus la apariția durerii. Astfel, dacă ea este determinată de o iritație locală, ca urmare a masticației unui aliment dur, este de așteptat ca în câteva zile să scadă în intensitate, iar în final să dispară.
În cazul în care te confrunți cu o durere de măsea, este important de știut dacă durerea este cauzată de erupția acesteia sau de o carie dentară. Tratamentul pentru cele două situații este diferit. În cazul erupției dentare, se va recomanda un analgezic, iar pentru caria dentară, variantă optimă de tratament este obturația.
În funcție de patologia care a dus la durerea dentară, medicul stomatolog va recomanda tratamentul potrivit. Este important de cunoscut faptul că o mare parte dintre afecțiunile cavității bucale se vindecă. Același lucru se poate spune și despre afecțiunile ce prezintă multiple complicații, precum parodontoza. Astfel, este util de menționat că parodontoza se vindecă, dacă sunt respectate indicațiile medicului stomatolog.
Pentru a beneficia de tratamentul adecvat, consultă medicul stomatolog dacă durerea de dinți persistă sau se intensifică. Acesta stabilește diagnosticul și va pregăti un plan de tratament.
Tratamentele naturiste sau medicamentoase pot ameliora temporar durerea, dar nu au efect și nu ajută la vindecarea cauzei. De aceea, consultul stomatologic este atât de important. De asemenea, cu cât apelezi mai rapid la tratament de specialitate, cu atât recuperarea va fi mai ușoară.
Durerile de dinți au o pondere mare în rândul populației. Acestea sunt simptome ale multor afecțiuni stomatologice. Este important să cunoști cauza care a dus la apariția durerii în cazul tău, pentru a stabili care este abordarea terapeutică optimă. Pentru aceasta, consultă medicul stomatolog și respectă indicațiile acestuia.