Dă o viață nouă hainelor prin pictură! ReClothing , un nou târg caritabil la Cluj

0

Voluntarii JCI Cluj transformă în 7 și 8 iulie sute de kilograme de haine în fapte bune, la ediția de vară a târgului ReClothing. Clujenii vor avea parte de shopping sustenabil, își vor putea descoperi propriul stil sau chiar dezvolta creativitatea în cadrul unor workshop-uri cel puțin interesante. Ediția aduce și lansarea oficială a campaniei de awareness în mediul online, precum și a unei colecții de 20 de tricouri cu mesaje sustenabile. Banii strânși vor fi utilizați pentru proiecte educaționale dedicate copiilor refugiați din Ucraina care ajung în Cluj.

Evenimentul desfășurat la Iconic Garden (terasa de la intrarea în parcul Iulius Mall) trage un semnal de alarmă față de risipa din domeniul vestimentar, al doilea cel mai poluant din întreaga lume. Târgul se desfășoară în urma unei campanii de colectare unde au fost strânse circa 350 de kilograme de haine care vor primi acum o a doua șansă.

„Ne bucurăm că acest proiect crește de la o ediție la alta și interesul comunității e tot mai mare. De această dată venim cu două componente importante: am pregătit o colecție de tricouri cu mesaje dedicate tocmai conceptului de sustenabilitate și lansăm o campanie de awareness în mediul online, cu 10 episoade video prin care vom încerca să educăm publicul în legătură cu tot ceea ce înseamnă consum, risipă și alegeri de calitate atunci când vine vorba despre îmbrăcăminte”, spune Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Întregul proiect a plecat de la statisticile îngrijorătoare pe care voluntarii încearcă acum să le schimbe. De exemplu, 95% din hainele care ajung la gunoi ar putea fi repurtate sau reciclate. Organizatorii au pregătit și workshop-uri în cadrul cărora participanții își vor putea identifica propriul stil vestimentar, dar și ateliere de pictură pe haine.

„Curioșii vor învăța la târg când și cât să cumpere, cum să aleagă opțiuni sustenabile și care sunt cele mai potrivite articole de îmbrăcăminte pentru stilul lor de viață și pentru caracteristicile lor. De asemenea, am pregătit momente inedite în care participanții vor putea da o nouă viață hainelor prin pictură, cu ajutorul culorilor și imaginației”, explică Ioana Pîrlea.

Târgul #ReClothing îmbină sustenabilitatea cu faptele bune. Practic, fiecare cumpărătură se transformă într-un gest de susținere. Din banii strânși la ediția din aprilie, voluntarii JCI au reușit să inaugureze un hub dedicat micuților care au fugit din calea războiului, unde aceștia se pot juca și pot învăța. Iar la această ediție fondurile vor asigura funcționarea centrului educațional în următoarele luni.

*În cazul în care condițiile meteo nu vor permite organizarea evenimentului în aer liber, acesta se va desfășura în incinta centrului comercial din cartierul Gheorgheni (Iulius Mall), pe pasarela de la etajul 1