Cum se plasează un implant dentar?

0

Implantologia este o metodă chirurgicală care constă în înlocuirea unuia sau mai multor dinți prin plasarea de diferite tipuri de implanturi dentare. Acestea din urmă servesc drept rădăcini artificiale pentru o proteză care restabilește coroana. Implantul își asumă toate funcțiile rădăcinii și acționează în cele din urmă ca intermediar între osul maxilarului și proteză, fie ea fixă ​​sau detașabilă. Există multe tipuri de implanturi dentare, astfel încât acestea să se adapteze la toate tipurile de corp și la toate cazurile, indiferent dacă ai unul sau mai mulți dinți de înlocuit, indiferent dacă sunt în față sau în partea de jos a gurii.

Metode de plasare a implantului

Există două modalități principale de a plasa un implant dentar:

·La nivelul maxilarului: are loc direct în osul maxilarului. De obicei se folosesc implanturi tip șurub sau cilindru.

· Pe osul maxilarului: este utilizat în general pentru maxilarul inferior, mandibula și/sau atunci când osul este prea scurt pentru a fi forat și pentru a primi un alt tip de implant.

Implanturile sunt, de asemenea, alese de chirurgul dentar în funcție de metoda de plasare, în funcție de necesitate:

·Implanturi dentare în două etape: pentru această metodă se utilizează implanturi endoosoase. În primul rând, practicantul incizează gingia pentru a avea acces la os și pentru a plasa implantul acolo. După 4 până la 6 luni, poate expune implantul și poate atașa bontul care va primi proteza dentară, o coroană sau o punte. Această perioadă de timp este utilizată pentru vindecare și osteointegrare. Acest fenomen constă în acceptarea de către os a rădăcinii artificiale de titan.

·Implanturi dentare într-un singur pas: acestea sunt de obicei implanturi subperiostale care sunt utilizate pentru această metodă. Permit încărcarea imediată.

O altă tehnică constă în plasarea unui implant imediat după extracția dinților. În acest caz, medicul dentist profită de operație pentru a plasa implantul dentar direct în spațiul alveolar lăsat gol.

În toate cazurile, când implantul este endosos, este necesar să se acorde timp pentru ca implantul să fie osteointegrat. Osul și suprafața rădăcinii artificiale trebuie să se conecteze funcțional. Acesta este motivul pentru care materialele biocompatibile, cum ar fi titanul, sunt utilizate pentru realizarea implanturilor dentare.

Alegerea implantului dentar

Alegerea unui implant dentar depinde mai ales de tipul maxilarului, de dimensiunea acestuia, de grosimea acestuia și de spațiul lăsat de dinții lipsă. Prin urmare, specialiștii au stabilit o calibrare minimă și maximă pentru a permite realizarea unei implantologii. Cu toate acestea, uneori este esențial să se adapteze osul maxilarului la dimensiunea sau volumul necesar implantului și asta, datorită altor operații.

Cele patru tipuri de edentație (absența parțială sau totală a dentiției) sunt definite în raport cu locul dinților lipsă. Se spune că este unitar când lipsește un singur dinte pe osul maxilarului. Este un intercalar când dintele lipsă a fost plasat între doi dinți. Se spune că lipsa de dinți este posterioară atunci când partea din spate a maxilarului inferior sau superior nu mai are dinți. Și așa cum sugerează și numele, totalul înseamnă că lipsesc toți dinții.

Pentru a depăși această problemă, pot fi propuse două soluții: proteze mobile (proteze) sau fixe (punți) sau un implant dentar. Implantul se dovedește a fi cea mai rapidă și mai eficientă soluție. Sunt utilizate două tipuri de implanturi. Implanturile osoase Juxta sunt atașate la interiorul osului maxilarului. În ceea ce privește implanturile endosoase, acestea sunt fixate pe osul maxilarului și, de asemenea, îngropate sub gingie.