Cum se intretin fatetele dentare

0

Multe persoane care sunt nemultumite de aspectul dintilor lor – dinti inchisi la culoare, dinti departati, ciobiti sau alte imperfectiuni –  vor alege fatetele dentare ca o solutie cosmetica. Pacientii adora aceste fatete pentru aspectul lor natural, rezistenta la pete si suprafata alba stralucitoare. De asemenea, procesul de aplicare al fatetelor dentare nu necesita o interventie complicata la nivelul dintilor, iar tesutul gingiilor tolereaza bine materialul. Fatetele nu rezista pentru totdeauna si, deoarece dintii trebuie sa fie usor slefuiti pentru a se potrivi, procedura este ireversibila.

Aplicarea de fatete dentare face parte din solutiile de tratament in scopul refacerii echilibrului estetic si functional, solutii incluse in protetica dentara.

Multe persoane interesate sa aplice fatete dentare se intreaba cat rezista acestea.

Fatetele dentare din portelan pot rezista 10, chiar si 20 de ani. Dupa aceasta perioada va trebui sa le inlocuiti. Dar, la fel ca si restul corpului, puteti influenta durata lor de viata prin modul in care aveti grija de ele. Pentru a va asigura ca fatetele dvs. de portelan rezista cat mai mult, tineti cont de urmatoarele recomandari:

Evitati apa minerala, vinul rosu, cafeaua

Chiar daca toate aceste bauturi nu vor pata fatetele dentare (fatetele din portelan foarte rar se pateaza), consumand prea multe dintre ele s-ar putea sa va patati ceilalti dinti. Astfel, dintii dvs. nu se vor mai potrivi cu fatetele.

Evitati sa scrasniti din dinti

Scrasnitul dintilor (chiar si in somn), numit bruxism, nu este in general un obicei bun, iar in mod special afecteaza fatetele dentare. Practic, scrasnitul din dinti va pune presiune asupra fatetelor dvs. si le va deteriora. Daca aveti obiceiul sa crasniti dintii noaptea, in somn, spuneti-i stomatologului dvs. Acesta ar putea sa va dea sa purtati o protectie pe care sa o purtati in somn pentru a reduce presiunea asupra fatetelor dentare.

Ai grija la igiena orala

Ceea ce este placut la fatetele de portelan este ca nu necesita nicio ingrijire suplimentara. Dar la fel ca in cazul agentilor de colorare, modul in care iti ingrijesti dintii naturali va afecta rezistenta fatetelor. De exemplu, daca ignori sanatatea gingiilor si, in timp, apare retractia gingivala, s-ar putea sa ajungi sa se vada marginea fatetelor si acestea nu vor mai avea un aspect natural. Dezvoltarea cariilor dentare are un efect similar.

Ai grija ce mananci

Mestecarea alimentelor dure poate provoca craparea fatetelor deoarece  portelanul nu este la fel de puternic precum dintii naturali. Prin urmare, pentru a evita uzura si a mentine un zambet perfect cat mai mult timp este recomandat sa acordam o atentie foarte mare alimentelor. Nu este recomandat sa muscam direct din fructe tari, paine prajita, bucati tari de ciocolata etc. Este indicat sa le taiem in bucati mici pentru a le mesteca direct pe molari (masele).